«Draken» først på vannet

Tirsdag ble det 35 meter lange vikingskipet «Draken Harald Hårfagre» sjøsatt i Haugesund.

Tirsdag ble det 35 meter lange vikingskipet «Draken Harald Hårfagre» sjøsatt i Haugesund. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

TØNSBERG: Mens det jobbes på spreng i Tønsberg for å få kopien av Osebergkopien ferdig, ble vikingskipet «Draken Harald Hårfagre» sjøsatt i Haugesund tirsdag.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Med en lengde på 35 meter, en bredde på 7,7 meter og et seil på 300 kvadratmeter, er det store dimensjoner over vikingskipet som ble sjøsatt tirsdag.

Det er den historieinteresserte forretningsmannen Sigurd Aase fra Haugesund som er oppdragsgiver for byggingen, skriver Haugesunds Avis.

I motsetning til byggingen av Oseberg-kopien hvor det er mange frivillige med, er det brukt profesjonelle båtbyggere i byggingen av skipet i Haugesund. Byggingen ble påbegynt i 2010 og tirsdag kveld er et navnefesting av båten ved Kaibakken i Haugesund sentrum.

Ut på de syv hav

– Skipet skal seile på de syv hav, til de store havnebyene. Da vil vi få erfaring og nyttig input til videre forskning. I tillegg får vi opplevelser, og så vil vi skape oppmerksomhet der vi er. Alle vil jo vite hvor skipet kommer fra, sa Aase til Haugesunds Avis i november 2009, noen måneder før byggestart.

LES OGSÅ: Viste seg fram i beste sendetid

I Tønsberg synes Geir Røvik, prosjektleder for Osebergkopien, at det er spennende for vikinglandet Norge at «Draken Harald Hårfagre» er sjøsatt.

– Norge skal settes på kartet som vikingland, og dette er to ulike prosjekter som gir synergieffekter. «Draken» er en tolkning av hvordan et vikingskip så ut, og noen har stilt spørsmål om hvor ekte det er. Vårt skip er en kopi av et opprinnelig funn. Jeg har selv sett skipet i Haugesund etter fem bordganger, og gleder meg til å få se skipet seile, sier Røvik.

Tøffe påkjenninger

Han forteller at det er voldsomme krefter skipet skal få oppleve.

– Disse skipene kan aldri bli helt stive, så det kan oppstå ulike lekkasjer, sier han.

LES OGSÅ: – Seiler ikke til England i år

Kopien av Osebergskipet sjøsettes etter planen 20. juni, og da med kongen til stedet.

– Vårt prosjekt er veldig godt folkelig forankret. Vi har flere tusen støttespillere som har bidratt alt fra å kjøpe magasinet vårt, nagler eller små og store beløp. I disse dager strømmer det på med frivillige som vil hjelpe til i innspurten. Det er kongebesøket som har satt vår dato for sjøsetting, men vi blir ferdige, lover Røvik.

Gratulasjoner

Han ønsker å overbringe gratulasjoner til prosjektet i Haugesund.

– Både jeg og stiftelsen nytt Osebergskip gratulerer båtbyggerne og Sigurd Aase med «Draken Harald Hårfagre». Jeg gleder meg til å se skipet under Forbundet Kystens råseilseminar som er i Haugesund 20.–23. september. Der vil «Draken» være det soleklare midtpunktet, sier han.

Artikkeltags