TØNSBERG: – Fra i dag gjelder båndtvang i hele landet i samsvar med nasjonalt lovverk, sier Per Espen Fjeld i Statens Naturoppsyn. Båndtvangen innføres for å skjerme fugler og vilt som nå starter yngle- og hekketid.

– Nå går rådyra høygravide og mange fugler er i ferd med å bygge reir, sier Fjeld og viser til at rådyr normalt løper fra hunder, men at de, når de er drektige, kan bli svært stresset av å ha løse hunder i nærheten. Fjeld minner også om at mange fugler legger reir på bakken.

– Bikkja må ganske enkelt i bånd fra nå av, sier Fjeld som legger til at fugler og dyr lever nærmere deg enn du kanskje tror.

LES OGSÅ: Har sett mange brudd på vannscooterforbudet: – De er så raske at vi får ikke tatt dem igjen

– Fugl kan legge reir på bakken nær stier og tråkk. Du legger kanskje ikke merke til dem, men hunden værer dem, sier Fjeld. Rådyrkalver kan ligge musestille og trykke i gresset like ved der du befinner deg.

Her kan du lese litt i loven om båndtvang. https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2003-07-04-74

Det er imidlertid ikke hunden som er verstingen når det gjelder å fange og drepe fugler.

– Det er katten som er verst. Den dreper tusenvis av fugl hvert eneste år, sier Fjeld. Det er ingen regler om båndtvang for katter. Fjeld mener at det likevel finnes noen enkle triks man kan bruke for å hindre at husets Mons tar for seg av småfuglene.

LES OGSÅ: Denne stien blir forbeholdt deg som spaserer. Sykkelen må bli hjemme

– Man kan holde katten mest mulig inne når det er hekkesesong. Det er også mulig å sette en bjelle på katten slik at fuglene blir advart, sier Fjeld.