Den tre år gamle organisasjonen ble startet opp av medisinstudenter med Lovise Myhre fra Presterød i spissen. Hun og flere av styremedlemmene besøkte Tanzania i 2013 for å arbeide som frivillige. Etter dette bestemte Lovise seg for å utgjøre en forskjell for vanskeligstilte barn.

I dag har den frivillige organisasjonen et styre på ni personer. I 2015 samlet elevene fra Presterød inn nok penger til å åpne et barnesenter for 50 barn i Kenya. Årets aksjon vil sørge for at barna får en lekeplass, økt kapasitet i senteret og ansette en person fra Kenya til å jobbe der i en full stilling.

Har store behov

Prosjektleder Stine Karin Sæle og administrasjonsansvarlig Lene Breyholtz, besøker senteret jevnlig og ser hvor viktig bidragene er for de foreldreløse barna.

– Dagsenteret ligger i et fattig område som har store behov, slik at dette senteret er et lyspunkt i hverdagen for mange av barna, sier Sæle.

Senteret drives av den lokale pastoren Maurice som selv har hatt en tøff oppvekst. Moren hans døde under fødselen og faren døde av AIDS da han bare var 13 år.

– Jeg kom i kontakt med Maurice da jeg besøkte Kenya og så hvordan han jobbet for å ta seg av mange av de foreldreløse barna. Etter flere møter med han, kom jeg i kontakt med Lovise Myhre, forteller Sæle.

Det ble starten på Prosjekt Kisumu. I dag huser senteret 90 barn som får to næringsrike måltider hver dag. De får vært en del av et sosialt fellesskap med voksne som gir dem kjærlighet. I tillegg legges det til rette for en del ulike aktiviteter og undervisning.

LES OGSÅ: Tyra (18) vil stoppe barneekteskap i Norge: – Norge bør tette smutthullet som tillater det

Avhengig av elevene

Takket været elevenes innsats gjennom årene har dagsenteret blitt driftet og fått utviklet seg videre. Dette er det tredje året Presterød ungdomsskole arrangerer aksjonsdag og har fokus på prosjektet. Skolen er den eneste skolen som støtter prosjektet, og står dermed for en stor del av donasjonene som kommer inn til prosjektet.

– Det er en frivillig organisasjon, slik at 100 % av bidragene vil gå ned til barnesenteret. Alle pengene går disse barna til gode, sier Breyholtz.

De tidligere årene har Presterød totalt samlet inn i overkant av 260 000 kr. Pengene fra den første aksjonen ble brukt til å finansiere barnesenteret Ucare Maisha Center. Den andre aksjonen har resultert i blant annet drift av senteret, nyansettelser og inntak av 20 flere barn.

I tillegg blir det i installert et system for regnvannsamling på senteret som bidrar til at senteret blir selvforsynt med rent vann.

– Vi oppfordrer elevene til å gjøre det de kan, uansett hvor mye som kommer inn så blir det brukt til det som skal, forteller Sæle.

Det er også mulig å bidra gjennom Vipps. Vipsnummeret er som følgende: 15939

LES OGSÅ: Anders (49) ga bort 25.000: – Det er sååå gøy å gi!