TØNSBERG: Semb Aasmundsen topper listen foran navn som Stein Erik Hagen, Tooji Sakutan og Anne Holt. 19-åringen ble først kjent for hele Norge da han var hovedtaler på 17. mai i Tønsberg, og siden gjennom serien Jakobs fordommer i Tønsbergs Blad, som han skrev sammen med journalist Bjørnar Bekkevard. For denne serien vant Semb Aasmundsen og Bekkevard også Amedias journalistpris.

Jakob fikk i fjor også LLHs Mangfoldspris for sitt arbeid mot fordommer.

– Årets homotopp er en av de mest ærefulle titlene som finnes! Jeg har fulgt med på kåringen i mange år og har hatt en indre drøm om å komme på listen før min død. Men å toppe den som 19-åring er helt vanvittig, sier Semb Aasmundsen.

- Det finnes så mange markante homofile i Norge, så jeg er virkelig ikke alene om å fronte denne saken. Derfor er det ekstra gjevt å ta førsteplassen, sier en jublende glad Semb Aasmundsen da vi møter han på Greveskogen videregående skole, der han går sitt siste år.

Christine Koht og Erling Lae er tidligere prisvinnere.

– Dette viser at arbeidet jeg har gjort i Tønsbergs Blad og i organisasjonen min World Against Prejudice har satt spor - og det inspirerer meg til å fortsette å jobbe for det jeg tror på, sier Semb Aasmundsen.

Han fikk vite om at han toppet lista da en kamerat via en melding fra en kamerat.

- Jeg fikk en melding av en kamerat det det sto: "Gratulerer med årets homokåringen". Jeg forsto ikke først, men så gikk jeg inn på gaysir og så det, sier Semb Aasmundsen.

Daglig leder i Gaysir.no Jim Høyen mener Jakob Semb Aasmundsen er et viktig forbilde for andre unge homofile.

 - Når en så ung fyr tør å stå i front, da vil også flere unge tørre å være ærlige. Samfunnet er endret på det punktet i løpet av de siste 20 årene. Tidligere var det kun de etalberte homofile som turde å stå fram, sier han.

Høyen beskriver Jakob som ung, initiativrik og uredd.

- Han har hatt en evne til å stå på over en lengre periode, med 17.mai-talen, kronikker, film og artikler i Tønsbergs Blad. Dessuten har han vist at han klarer å se litt lenger enn kun homosaken, med sitt fokus på fordommer, sier Høyen.

Det er redaksjonen i gaysir.no som utgjør juryen.

Prisvinneren får 20.000 kroner som skal gis videre til en veldedig organisasjon.

Evne og vilje

I kriteriene for nettstedets vurdering av kandidatene, handler det om å ha evne, vilje og mot til å fremme homofiles rettigheter eller den generelle aksepten for homofili.

I vår tolkning holder det ikke å bare være i posisjon - kandidatene må utvise et engasjement og ønske om å gjøre samfunnet til et bedre sted for homofile. Det kan dreie seg om å stå på barrikadene, men kan også være en kraft som ligger i å være kun seg selv eller jobbe litt utenfor radaren, skriver gaysir.no i sin sak om kåringen.