Advarer mot Kaldnezia-drøm

Dette er Asbjørn Abrahamsens visjon for fremtidens Tønsberg. I planen fins det ingen plass for dagens industriarbeidsplasser på Kaldnes.

Dette er Asbjørn Abrahamsens visjon for fremtidens Tønsberg. I planen fins det ingen plass for dagens industriarbeidsplasser på Kaldnes. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

TØNSBERG: Stortingskandidatene Steinar Gullvåg (Ap) og Kårstein Eidem Løvaas (H) advarer lokale politikere mot å omfavne Asbjørn Abrahamsens gigantplaner for en ny bydel på Kaldnes.

DEL

Det Gullvåg frykter er at industribedriften Agility Group velger å forlate Tønsberg, dersom lokale myndigheter gir grønt lys for Asbjørn Abrahamsens storstilte planer for boligbygging og byutvikling på Kaldnes Vest. Agility Group leier i dag arealer av Abrahamsen på hans 123 mål store tomt på Kaldnes.

– Jeg vil på det sterkeste advare både Tønsberg og Nøtterøy kommuner mot å bidra til en utvikling som kan gjøre at vi mister teknologibedrifter i verdensklasse. Det er dessverre mange som nå har en reell frykt for at det kan komme til å skje, sier Gullvåg.

– Hvis slike bedrifter først flytter, så flytter de langt, legger Ap-mannen til.

Høyre-støtte

Politikere fra alle de store partiene var til stede under Tønsberg Næringsforenings frokost i bystyresalen i Tønsberg i går. Her fikk Gullvåg støtte fra Høyre-mannen og stortingskandidaten Kårstein Eidem Løvaas.

LES OGSÅ (TB+): Politikerjubel for spenstig visjon

– Agility Group og Scanrope er to eksempler på høyteknologiske industribedrifter som det er svært viktig for hele regionen å beholde der de er, sier Løvaas.

Møtte beundring

«Kaldnezia!» ropte førstesiden til Tønsbergs Blad 9. mars i år, da eiendomskongen Abrahamsen lanserte planer om 2.000 nye leiligheter, mange av dem langt ute i det som i dag er byfjorden.

Planene inneholder også vikingmuseum, varemesse, parkarealer og næringsarealer. Der den store produksjonshallen til Agility Group ligger i dag, har Abrahamsens arkitekter tegnet inn et skyhøyt signalbygg som blant annet skal romme hotell.

Dagen etter konkurrerte lokale politikere om å hylle investorens tanker. «Modig», «spenstig» og «beundringsverdig» var uttrykk som ble brukt om planene.

– Bolig foran næring

Nå frykter Gullvåg at lokalpolitikerne har latt seg blende av visjonene. Han etterlyser i stedet forsikringer fra både Tønsberg og Nøtterøy kommuner om at de vil legge forholdene til rette for at bedrifter som Agility Group og Scanrope både blir værende og kan utvikle seg videre der de er.

LES OGSÅ: Brenner det her – bli i leiligheten

– Dessverre kan det virke som om kommunene oppfatter disse bedriftene som et problem som er i veien, og at de heller vil legge til rette for en grunneier som heller ønsker boligutvikling enn næringsutvikling, sier Gullvåg.

Fnyser av politikernes bekymring

Verken grunneier Asbjørn Abrahamsen eller Agility Group-toppsjef Otto Søberg forstår Vestfold-politikernes bekymring.

Overfor Tønsbergs Blad forsikrer både Abrahamsen og Søberg om at Agility Group kommer til å ha produksjon på Kaldnes i mange år ennå. Skjønt ikke til evig tid, understreker Abrahamsen.

– Vi er egentlig helt uforstående til den problemstillingen politikerne lanserer. Vi har en opsjon på ytterligere ti års leiekontrakt i Tønsberg, og den kan ikke sies opp av grunneier. Det er det vi forholder oss til, og i denne bransjen er ti år veldig lang tid, sier Søberg.

Han sier det er helt sikkert at bedriften i løpet av 2014 kommer til å benytte seg av den første delen av opsjonen, noe som betyr en utvidelse av leieperioden med fem år.
Grunneier Asbjørn Abrahamsen i AC Nor fnyser også av politikernes bekymring. Han sier at planene på Kaldnes handler om byutvikling i et langsiktig perspektiv.

LES OGSÅ: Her hopper han fra Kaldnes-blokka

– Vi vet at vi vil komme til å trenge 15.000 nye boliger i Tønsberg innen 2040, men vi vet også at Agility Group neppe kommer til å ha produksjon her i 2040. Ja, teknologiutviklingen i selskapet kommer sikkert til å fortsette, men den har jo bedriften for lengst flyttet til hovedkvarteret ved Torp.

Abrahamsen sier også at man vil legge til rette for andre typer arbeidsplasser på Kaldnes.

Artikkeltags