TØNSBERG: Da den gule lappen lå på ruta tok frustrasjonen overhånd, og innehaver Kjersti With tok et bilde.

Bildet la hun ut på bakeriets facebookside, sammen med en litt syrlig tekst.

«Okeiiii... kanskje rett skal være rett?! Det er tross alt en gågate ... og ja jeg har parkert scooteren utenfor inngangen i bakeriet- altså i gågata. Jeg burde nok tenkt på at vi ikke er i Italia der slike scootere er en del av bybildet og forretninger i byen. Vi er jo faktisk i Tønsberg! Jeg har ikke glemt det. Jeg har kanskje bare en litt annen tanke om hva som skaper liv, stemning og folk i sentrum av byen vår!»

Hele innlegget kan du se nederst i saken. Til tb.no forteller With at det ikke er første gang hun får parkeringsbot på scooteren, men det tilhører sjeldenhetene.

– Jeg har vel fått to bøter på ett år, og scooteren har stått veldig mye foran bakeriet. Det er tydeligvis noen vakter som synes det er greit, og noen som ikke synes det er så greit, sier hun, fortsatt litt frustrert.

Levende sentrum?

Men både i innlegget og overfor avisen påpeker hun at hun forstår at også bakeriet må følge reglene. Samtidig skulle hun ønske at reglene kunne endres. I alle fall hvis Tønsberg har ambisjoner om å ha et levende sentrum.

– Dette er et innlegg i en debatt om hvilken by vi vil ha. Hvor vil vi med byen vår? Hvis målet er å få flere til sentrum, så er det jo lurt å ta avgjørelser ut fra det målet. Når jeg er i byer i utlandet, ser jeg at det er mer yrende liv.

Hun nevner hovedgaten i København, Markveien på Grünerløkka i Oslo – og Notting Hill i London. Ingen av dem av sammenlignbar størrelse, men det er konseptet hun savner.

– Når jeg er turist i andre byer er jeg ikke så interessert i attraksjoner, men jeg vil heller rusle litt i sentrum. Hva rører seg, hvordan er stemningen blant folk, sier hun, og lar siste setning henge litt i lufta.

– Notting Hill er jo en attraksjon i seg selv.

Den viktige ruslingen

Bakeren, som tidligere jobbet i politiet, mener at det skal være mulig å få et levende sentrum også i «lille» Tønsberg. Men da må det kanskje skje noen endringer i tankemåten.

– Jeg skulle ønske at det å rusle rundt i byen opplevdes som et mål i seg selv. Jeg kommer fra Trondheim, hvor det å rusle på Nordre (handlegaten i Trondheim sentrum, journ. anm.) var en egen greie. Det å bli litt overrasket av byen sin, se at det skjer ting.

– I Tønsberg er det jækla tomt etter klokka 16, sier With, og kommer med fire konkrete innspill til hvordan sentrum kan bli bedre, i hennes øyne:

■ Alle serveringssteder bør ha lett tilgang til å få uteservering.
■ Det bør legges til rette for at bruktmarkedene i større grad kan flytte ut i gatene.
■ Klesbutikker bør få sette opp stativer ute.
■ Det bør fortsatt stimuleres til masse aktiviteter, konserter og kino på Torvet.

Scooterdispensasjon

With mener at Tønsberg kanskje må se litt på reglene, og se om det kan gjøres tilpasninger for å legge bedre til rette for opplevelsen, og ikke bare shoppingen. Og da kan de jo begynne med bakeriets motoriserte italiener.

– Scooteren er en veldig fin del av det konseptet jeg vil at With skal være. Tanken var å bruke den mellom de to bakeriene, men det går jo ikke, siden jeg ikke kan sette den fra meg, sier hun oppgitt og kommer senere med et forslag til en løsning:

– Det hadde vært fint om scootere i næringsvirksomhet kunne fått en slags dispensasjon. Scooteren vår tar ikke mye plass, den er ikke trafikkfarlig og den står jo stille når den er parkert.

– Du er ikke redd for at folk skal riste på hodet og tenke at du bare er bitter på grunn av parkeringsboten?

– Nei. Det er bare å se på responsen innlegget fikk på Facebook. Jeg tenker at folk flest synes den scooteren er et artig innslag i bybildet. Jeg tillater meg å tro at mange synes den er ganske kul, sier With.

Tilpasningsvillige

Øystein Sandtrø er næringssjef i Tønsberg kommune, og for tiden har han også ansvaret for kommunens håndtering av parkeringsbestemmelser. Han kjenner ikke til Withs situasjon med scooteren, men oppfordrer henne til å ta kontakt med kommunen.

– I utgangspunktet må man følge parkeringsbestemmelsene, men hvis noen har spesielle behov, så bør de ta kontakt med oss. Vi ønsker å strekke oss langt for at sånne ting skal løses, sier Sandtrø.

Han understreker at han selv ikke er saksbehandler, og heller ikke kan love noe i Withs tilfelle. Samtidig sier han at Tønsberg kommune er opptatt av at sentrum skal være et godt sted å drive næring, og at kommunen selv vil bidra til å sørge for nettopp dét.

– Mer liv er positivt, men ...

– Det er jo veldig god timing på dette innspillet, da. Vi står midt oppi en prosess hvor det skjer mye med utviklingen av byen, og jobber nå med en ny byplan. Slike konstruktive innspill kommer godt med, sier Sandtrø.

Når det gjelder Withs konkrete innspill om uteservering og bruktmarked i gatene er det flere hensyn som må tas, sier han.

– Alt som bidrar til å skape liv i sentrum er positivt, men så må det også veies opp mot andres behov. Det kan dreie seg om fremkommelighet, med tanke på svaksynte og andre. Vi kan ikke bare plassere ting ut i gatene. Vi må ta hensyn til universell utforming, slik at vi ikke gjør det vanskeligere for folk med spesielle behov.

Bør With få lov til å ha scooteren parkert utenfor bakeriet? Har du andre innspill til hvordan Tønsberg sentrum kan bli bedre? Si din mening i kommentarfeltet!