Ser du mange rosa strikkeluer i byen i dagene fremover, er det ikke tilfeldig

MARKERING: Rosa "Pussy Riot"-luer er blitt en stor trend blant amerikanske kvinner. Årets 8. mars-komité i Tønsberg har strikket massevis av dem til utlodning ved arrangementet onsdag kveld. Fra venstre Fay Stenvoll, Tyra Fevang og Regina Lindhjem.

MARKERING: Rosa "Pussy Riot"-luer er blitt en stor trend blant amerikanske kvinner. Årets 8. mars-komité i Tønsberg har strikket massevis av dem til utlodning ved arrangementet onsdag kveld. Fra venstre Fay Stenvoll, Tyra Fevang og Regina Lindhjem. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Kampen mot skjønnhetstyranniet er den viktigste 8. mars-saken i år, mener komiteen bak årets markering av kvinnedagen i Tønsberg. De rosa blir en del av markeringen.

DEL

TØNSBERG: Medlemmene i 8. mars-komiteen i Tønsberg har nemlig strikket Pussy Riot-luer på harde livet for å lodde ut på dagen.

- Pussy Riot-luene er en trend som har blomstret kraftig opp i USA i den senere tiden, det kan man se hvis man gjør et googlesøk på demonstrasjoner der borte, forteller Fay Stenvoll fra 8. mars-komiteen.

Hun ser ikke bort fra at det kan ha vært president Donald Trumps famøse «grab them by the pussy»-uttalelse som har fått mange amerikanske kvinner til å markere et feministisk standpunkt på denne måten. Luene er i hvert fall strikket slik at man får «pusekattører» når man tar dem på.

– Og den rosa fargen markerer fellesskapet mellom alle kvinner, sier Fay Stenvoll.

Men viktigere enn luene er 8. mars-komiteens åpne møte på Bydelshuset om kvelden onsdag.

– Her skal vi bl.a. ha en paneldebatt med de forskjellige partiene representert, forteller Tyra Fevang, som også er med i komiteen.

LES OGSÅ: Reisebyrå synes flyselskapene bør tenke mer på kvinner

Partiene utfordret

Med unntak av Kristelig Folkeparti, som ifølge komiteen ikke har svart på invitasjonen, er samtlige av dagens stortingspartier representert ved en av sine fremste kvinnelige kandidater ved årets Vestfold-valg. Politikerne har på forhånd fått fem spørsmål de vil bli utfordret til å svare på under debatten:

1) Hva vil ditt parti gjøre for å minske kroppspresset i samfunnet? 2) Hva vil ditt parti gjøre for å heve statusen til såkalte kvinneyrker med tanke på likelønn og heltid/deltid? 3) Hva vil ditt parti gjøre for å få flere jenter til å velge bygg og anlegg og flere gutter til å velge helsefag på videregående skole? 4) Hva mener ditt parti skal til for at hjemmet skal bli et trygt sted for mor og barn? 5) Hva anser ditt parti er den viktigste kvinnekampen i vårt samfunn?

Nettopp kampen mot skjønnhetstyranniet er den viktigste saken på årets kvinnedag, mener Fay Stenvoll.

– Det blir stadig vanligere å la seg intimoperere. Gjør man et søk på Google, finner man fem-seks klinikker som kan ta deg inn til vurdering innen uken er omme. Det store flertallet av operasjoner finner ikke sted fordi det er noe reelt behov, men fordi kvinnene som lar seg operere har et psykisk problem med å se ut som de gjør. Hvorfor har vi psykiske problemer med hvordan vi ser ut under klærne? Det henger ikke på greip, mener hun.

LES OGSÅ: – Jeg ville så gjerne være hvit

Arrangementet på Bydelshuset åpner for øvrig et par timer før debatten, med mingling og mulighet for å kjøpe mat og drikke. Bandet The Bee's Niece opptrer.

Deltakerne i debattpanelet er Maria-Karine Aasen-Svensrud (Ap), Lene Westgaard-Halle (H), Henriette Sørbøe Andreassen (Sp), Grete Wold (SV), Maren Njøs Kurdøl (Rødt), Ellen Eriksen (Frp), Suzy Haugan (V) og Anne Kathrine Hauge (MDG).

Artikkeltags