Esso starter kartleggingen mandag morgen, og ønsker å finne ut alt om hva som skjedde da bomben ble funnet og hvordan den ble funnet. Etter det vil selskapet ta en avgjørelse på hva man gjør videre.

– Jeg vet ikke om det blir noe aktivitet på området i morgen, men fra starten av i morgen vil det ikke bli noe graving i masser som ikke allerede er klarert, sier informasjonsdirektør Tore Revå til Tønsbergs Blad.

Ifølge Revå har det ikke vært prioritert å finne ut av hendelsesforløpet i helgen.

– Vi har kun jobbet med håndteringen av situasjonen.

LES OGSÅ: Her evakueres bowlingen på Vallø

LES OGSÅ: Bombefunnet er en påminnelse om et av de dødeligste angrep på sivile under krigen

 LES OGSÅ: – Det er litt ekkelt å tenke på 

Forberedt på bomber

– Hvor mange bomber kan det ligge inne på området?

– Det vi vet er at det kan være bomber der. Det har vi vært forberedt på hele tiden, og det er en risiko som er kjent. Det er også derfor vi har bombeeksperter som en del av teamet som jobber der ute. Vi vet ikke hvor mange bomber det kan være der, det er nesten umulig å vite.

– Har området vært gjennomsøkt med for eksempel georadar eller annet utstyr?

– Nei, det har ikke vært gjennomsøkt. Dette er komplisert, fordi det også ligger gammelt raffineriutstyr i grunnen der. Siden dette også er av metall, vil det være vanskelig å skille ut hva som er hva.

LES OGSÅ: – Jeg er helt sikker på at det er flere udetonerte bomber igjen her

LES OGSÅ: Ingjerd var på Vallø da bomba ble sluppet

LES OGSÅ: Espen pusset båt og Andreas lå og sov da de måtte evakuere Vallø

Møysommelig

Han forklarer at opprydningsarbeidene etter den gamle raffinerivirksomheten er en møysommelig prosess.

– Det vi gjør når vi graver er at bombeekspertene først gjennomsøker et lite område. Så graver man et lite stykke ned, og så sjekker man på nytt på den nye dybden. Man graver seg ned lag på lag.

– Hva tenker du om at det som skjedde i helgen teoretisk sett kan skje når som helst fremover?

 – I utgangspunktet ligger bombene der. Det vi gjør er å klarere området, og gjøre det sikrere. Vi tilfører ikke risiko, vi gjør området sikrere, sier han.

Fornøyd med aksjonen

– Vil dere som en del av gjennomgangen også vurdere hele prosjektet?

– Nå må vi ta gjennomgangen av denne hendelsen først. Det har jo vært kjent at det kan være bomber på Vallø. Og da vil jeg jo tro at samfunnet er tjent med at de blir funnet og fjernet, sier Revå.

– Hva synes du om aksjonen i etterkant av funnet?

Jeg er enig med politiet i at det var veldig godt samkjørt. Det er klart at for dem som ble evakuert, medførte det noen ulemper. Men jeg har inntrykk av at alle hadde forståelse for at dette var riktig av sikkerhetsgrunner, og at ingen var spesielt misfornøyd. Det som oppsto av behov for å ta seg av kjæledyr og hente medisiner ble meget godt løst av politiet, sier Revå.