Gå til sidens hovedinnhold

Bitter erfaring fra søt sjokolade

Artikkelen er over 10 år gammel

TØNSBERG: Med løfter om en søt økonomisk og helsemessig fremtid går den amerikanske sjokoladepyramiden Xocai inn i Norge. Forbrukerkontoret advarer mot hull i både tenner og lommebok.

– Hvis noe lyder for godt til å være sant, er det som oftest det, sier regiondirektør Olav Kasland på Forbrukerkontoret.

– Dette er noe vi advarer forbrukerne mot. Opplegget ligner pyramidesalg, der man skal verve folk til å selge varene gjennom et dyrt abonnement.

Advarer gjør også Barkåker-mannen Tom Lasse Virik. Han var på nippet til å bli med i opplegget. Hjemme på kjøkkenet bretter han ut to gullfargede sølvpapir, innholdet har han spist.

– Sjokoladen var ikke spesielt velsmakende, humrer han.


– Verre er det med måten den selges på.

Gode råd

Det begynte med at Virik bestilte coaching (råd) av Horten-kvinnen Inger Grefstad.

– Hun foreslo at jeg kunne betale for timene ved å kjøpe sjokolade fra henne. Prisen var tusen kroner måneden for tre daglige sjokoladebiter, som angivelig skulle gi meg både bedre mental og fysisk helse.

– Reklamen lover at sjokoladen gir god helse, og viser til et amerikansk institutt som skal ha undersøkt den og kommet til at den er full av antioksidanter. Det var jo litt flaut at jeg, som har drevet med forskningsnettverk, gikk på dette.


Det kunne Tom Lasse Virik leve med. Verre var det at Inger Grefstad hadde fått med seg Viriks Visa-nummer og den tresifrede koden på baksiden.

Panikk

– Da fikk jeg panikk, og sperret kortet. Jeg sendte også mail til Grefstad om at jeg trakk meg, men har ikke hørt noe ennå.

Barkåker-mannen synes det er etisk betenkelig at Inger Grefstad blander rollene som coach og verver av sjokoladekunder.

Kommentarer til denne saken