En A4-veganer med søtsug

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

OSLO: Thomas Hvål Olsen fra Tønsberg vil gjøre mamma stolt ved å bake kaker uten egg og melk på TV. – Jeg håper å inspirere til vegansk baking, sier han.

DEL

Til hverdags har han en vanlig kontorjobb i Oslo. Hans alias og frilansvirke er «Veganmannen».

– Jeg ser på meg selv som en aksepterende og inkluderende veganer som håper jeg kan inspirere folk til å spise litt mindre kjøtt og animalske produkter i hverdagen, sier Thomas Olsen (31).

Til uken skal han, som eneste vegandeltaker, kjempe med slikkepott og glasur på «Kakekrigen» på FEM.

Litt – om ikke alt

– Jeg baker både mektige, usunne, sunne og saftige kaker – helt uten egg og melk – og noen ganger helt rå, sier han.

Olsen leverer også kaker og holder matlagingskurs ved siden av fulltidsjobben.

– Jeg bruker masse frukt og bær og nøtter i kakene. Og dadler for sødme og hold. Jeg bruker smør uten melk, og dyrefri melk fra havre, ris eller soya samt smøreost basert på soya eller tofu.

Han har respekt for andres matstandpunkter og synes folk må gjøre det som passer best i deres hverdag. Men han vet også at mange skulle ønske de klarte å kutte ned på kjøttbruken.

– Jeg håper jeg kan hjelpe med gode og enkle oppskrifter i en hektisk hverdag, og kanskje inspirere til én eller to kjøttfrie dager i uken, sier han.

Vil gjøre mamma stolt

Da han var 12 år gammel skjønte han at kjøttet han spiste kom fra dyra han var så glad i. Da sluttet han helt å spise kjøtt.

– Det var ikke så lett for mamma og pappa og akseptere at dette ikke «bare var en fase», forteller han.

I 2007 tok han skrittet videre og ble veganer. Det vil si at alle animalske produkter, også egg og melk, droppes fra menyen.

– Skiftet du plutselig stil eller ble friket, siden foreldre og venner trodde det var en fase?

– Nei, jeg er vel ganske A4 jeg. Det har jeg alltid vært. Men saken viker jeg ikke fra, det har de fleste skjønt nå.

Og selv om foreldrene viste lite begeistring i starten, har trenden snudd.

– Mamma er så stolt av meg nå og forteller venner og kjente om foredrag jeg gjør, matlagingskurs og bloggen min, sier han og tror denne artikkelen vil bli en hit i heimen.

Artikkeltags