Frykter for tilværelsen

KROKEN PÅ DØRA? – Veldig kjedelig hvis Q må stenge. Kafeen har vært til hjelp for veldig mange. Her finner vi venner og det er et trygt sted å være, forteller ungdommene. Bak fra venstre: Benjamin, Mikkel, Milla og Erik. Foran fra venstre: Veronica, Linn Tone og Martin. 
Foto: Kirvil Håberg Allum

KROKEN PÅ DØRA? – Veldig kjedelig hvis Q må stenge. Kafeen har vært til hjelp for veldig mange. Her finner vi venner og det er et trygt sted å være, forteller ungdommene. Bak fra venstre: Benjamin, Mikkel, Milla og Erik. Foran fra venstre: Veronica, Linn Tone og Martin. Foto: Kirvil Håberg Allum

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

TØNSBERG: Ungdomskafeen Quasimodo kan bli tvunget til å stenge dørene.

DEL

Ungdomskafeen mister fra nyttår pengestøtten fra Blå Kors. Pengene går til å finansiere en fulltidsstilling, som drifter Quasimodo. Ungdomskafeen eies og drives av Domkirken menighet, men uten midler til diakonstillingen vil kafeen bli tvunget til å stenge.

Del

– Det er et være eller ikke være. Vi har ikke midler til å opprettholde stillingen slik den er i dag, forteller sogneprest Yngve Sagedal og leder av menighetsrådet Øystein Eilertsen.

Trenger 300.000 kroner

Menighetsrådet dekker i dag selve driften av kafeen. Stillingen har en kostnad på rundt 500.000 kroner.

– Vi mangler omtrent 300.000 kroner, som er den summen vi må erstatte fra Blå Kors. Driften skal vi klare så lenge vi har stillingen på plass, sier Sagedal og Eilertsen.

Nå håper de kommunen eller andre bidragsytere skal komme kafeen til unnsetning.
Quasimodo, eller Q som ungdommen sier, har omtrent 85 medlemmer. Kafeen er åpen tirsdag, fredag og lørdag og blir vanligvis besøkt av opptil 50 ungdom. Siden oppstarten i 2004 har Blåkors sponset ungdomskafeen meg penger, slik at uorganisert ungdom har et rusfritt alternativ.

– Behovet er økende. Tønsberg er en liten by med storbyproblemer, sier Bente Pladsen. Hun innehar i dag den nevnte stillingen.

Ble redningen

For Benjamin (19) ble Quasimodo, redningen. Etter og hatt tilhørighet i et svært belastet miljø, med rus og kriminalitet, fant han hjelp, venner og trygghet på Quasimodo.

– Jeg var en usikker person som kom i feil miljø. Min bror tok meg med hit, og jeg kunne endelig være meg selv. Her blir jeg akseptert for den jeg er. Det gjorde at jeg etter hvert innså at det jeg gjorde var feil, forteller Benjamin åpenhjertig.

To år etter han kom til ungdomskafeen er han rusfri og på jakt etter jobb. Hva som hadde skjedd hvis kafeen ikke hadde eksistert, tør han nesten ikke tenke på.

– Jeg tror det hadde gått veldig galt. Jeg vet ikke hvor jeg hadde endt opp, så jeg er veldig takknemlig.

Styreleder Lyder Verner i Tønsberg og Omegn Blå Kors-forening forteller at de fortsetter å støtte Quasimodo, men at avtalen med lønning av diakonen løper ut 31. desember 2010.

– Avtalen var en prosjektperiode. Vi har ikke sagt at vi ikke skal gi penger til dem, men hvor mye det blir vet jeg ikke ennå. Jeg er sikker på at Domkirken finner en løsning på dette, forteller Verner.

Bli tilhenger av Tønsbergs Blad på Facebook: 

Artikkeltags