TØNSBERG: Han møter oss på gang- og sykkelstien ved bomstasjonen i Velleveien, hvor han forleden kveld fikk et brutalt møte med betonggrisen som står på stien.
Gatelysene i området virket nemlig ikke den kvelden, og i stupmørket så ikke Roy Wilhelmsen at han var rett på vei mot det store betongelementet. Da forhjulet traff elementet, fikk han styret rett i magen.
Etterpå har han blåmerker på låret og magen. Han er også litt nummen i armen, men ellers slapp han fra sammenstøtet med skrekken. På betonggrisen er det tydelig merker etter sykkeldekket.
– Jeg hadde dritflaks.
LES OGSÅ: Savner du en sykkel?
Sykkelen gikk det ikke like bra med, og sannsynligvis må den skrotes.
– Burde vært lys i gata
Wilhelmsen synes det er kritikkverdig at gatelysene ikke var tent langs Velleveien.
– Jeg hadde hodelykt, men kom mot grisen i en sving, og hadde derfor ikke hodelykta pekt rett mot den. Hadde stien vært opplyst, eller grisen i det minste merket, ville jeg sett den tidsnok.
– Burde du ikke også hatt lys på sykkelen, siden dette er påbudt i skumring og mørke?
– Jo, det burde jeg så klart. Men jeg trodde det var nok med lys fra hodelykta.
Hos Bydrift har driftsingeniør Gjert Egil Johansen en forklaring på hvorfor det var så mørkt på Velleveien forrige torsdag.
– Datek, som styrer tenning og slokking av gatelyset i store deler av Norge, i tillegg til Tønsberg, hadde driftsproblemer på sitt system. Dette førte til at veldig mye gatelys, blant annet i Tønsberg, ikke ble tent som normalt ved skumring. En del gatelys ble ikke tent igjen før neste kveld, sier han til tb.no.
Han forteller også at betonggrisen står der midlertidig, fordi noen har ødelagt veibommen som egentlig skal stå der.
– Burde ikke grisen vært merket?
– Vanligvis er det ikke noe problem å se hindringer i veien der, men man hadde kanskje ikke regnet med at lyset skulle gå, forklarer Johansen.
LES OGSÅ: Trenger du sykkel for en dag?
Vil ha ny sykkel
– Jeg synes kommunen burde sponse meg med en ny sykkel siden kollisjonen skjedde fordi det var så mørkt, mener Roy.
Så enkelt er det imidlertid ikke, skal vi tro Johansen i Bydrift.
– Regelverket sier at ved feil med veien, som for eksempel hull eller hindringer, og vi ikke har fått beskjed om det, er det førers ansvar å tilpasse farten. Hadde vi visst om det og ikke gjort noe med det, er saken en annen. For å få erstatning må man vise til at veieier har utvist grov uaktsomhet, forteller han.