Gå til sidens hovedinnhold

Magnus Todal (28) tapte kampen mot kreften

Artikkelen er over 7 år gammel

TØNSBERG: Onsdag kveld døde han på Sykehuset i Vestfold.

– Jeg må nok si at denne kroppen snart ikke har mer å gi. Om det er timer, dager eller uker er vanskelig å spå, skrev Magnus i en SMS til Tønsbergs Blads medarbeider lørdag kveld.

Onsdag døde han på Sykehuset i Vestfold. 

Satte dagsorden

Mandag gikk Magnus og ektefellen Anette (28) ut i Tønsbergs Blad og blåste liv i debatten om aktiv dødshjelp.   Saken om kreftsyke Magnus gikk Norge rundt og ble også trykket på førstesiden av Aftenposten.

– Dette handler om mitt liv. Jeg hadde ønsket at legene kunne avslutte det nå, sa Magnus og var ikke enig at kreften skulle få bestemme når livet skulle ta slutt.

Denne uken var det ett år siden Magnus fikk kreftdiagnosen og 16. februar var han tilbake på jobb i Vestviken Kollektivtransport.

Samtidig startet han på nok en cellegiftkur. Den første uka i februar var han i Syden sammen med Anette, datteren og foreldrene sine. Formen var på topp.

(Saken fortsetter under videoen)

 

Spredte seg nedover hjernestammen

For en drøy uke siden fikk han kraftige nakkesmerter, og trodde kanskje det hadde noe å gjøre med jobb og arbeidsstilling.

Røntgenbildet viste at svulsten hadde spredt seg nedover hjernestammen, og forårsaket smertene.

Hjernesvulsten vokste raskt og svekket ham. Kroppen ble delvis lam og Magnus var på vei til å miste språket.

LES OGSÅ: – La Magnus leve

Ønsket å teste ny medisin

Tønsbergs Blad besøkte paret og datteren Celeste Lykke (3) i sofaen hjemme i rekkehuset i Slagendalen for første gang for to og en halv måned siden.

Paret sto frem på nyttårsaften med et ønske om at Magnus skulle få teste en ny type kreftmedisin.

Medisinen Valcyte, er prøvd ut på 50 pasienter i Sverige med hjernekreft. I gjennomsnitt øket overlevelsen fra 13 til 56 måneder.

– Vårt største ønske for det nye året er at Magnus kan få testet ut denne medisinen, sa Anette.

Slik ble det ikke.

LES OGSÅ: Overlege advarer mot å aktiv dødshjelp lovlig

Diagnostisert med hjernesvulst

Det var i mars i fjor at det unge ekteparet sjokkmeldingen. Den farligste formen for hjernesvulst, glioblastom, hadde invadert sentralnervesystemet til Magnus.

Svulsten var stor, seks centimeter lang, fire bred og tre centimeter dyp, og lå spredt rundt som en sommerfugl, forklarer han. Det var årsaken til at han hadde hanglet siden desember i fjor. Han følte seg trett og slapp, fikk synsforstyrrelser og prikkinger.

Anette har vært full av beundring over hvordan ektemannens takler sykdommen.

– Han har hatt et humør og mot man skal lete lenge etter. Han er den store helten min, sa hun da Tønsbergs Blad var på besøk i fjor.

Kommentarer til denne saken