Tønsberg-mann venn med nazirusser: – Jeg blir kalt «Datsiks tvilling»

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

TØNSBERG: Den russiske nynazisten Viacheslav Datsik (33) har koblinger til Vestfold. Hans norske kamerat, nasjonalisten Ronny Bårdsen (29) fra Tønsberg, avviser at Datsik noen gang har møtt Anders Behring Breivik.

DEL

Tønsberg-mannen og hans kameratkrets har lenge beundret den beryktede nynazisten, også kjent som «Røde Tarzan». Datsik har vært en av frontfigurene i den forbudte nynazistiske organisasjonen Slavisk Forbund i Russland.

Del på Facebook

Slavisk Forbund bruker et moderne hakekors som symbol og fornekter jødeutryddelsen under andre verdenskrig. Da Datsik ble kastet ut av Norge i mars i år, var Bårdsen fra Tønsberg til stede i Oslo tingrett for å støtte kameraten.

LES MER: Ronny Bårdsen var en «Bad Boy»

Møtte moren

Bårdsen ble også kjent med Datsiks mor, Svetlana Datsik, i forbindelse med utleveringssaken i februar. Til tross for sitt vennskap og offentlige til støtte til Datsik, vil ikke Ronny Bårdsen kalle seg nazist eller høyreekstrem.

– Min kameratkrets støtter Datsik, og jeg er ikke uenig i alt han står for, men jeg vil ikke betegne meg som høyreekstrem. Jeg er en nasjonalist, og tar avstand fra hakekorset og germansk hilsen. Jeg vil ikke si at det å være motstander av det multikulturelle er å være høyreekstrem, sier Bårdsen.

LES OGSÅ: Tidligere lærer leder den islamfiendtlige organisasjonen NDL

Flyktet

Han traff Datsik for første gang da russeren satt varetektsfengslet i Ila landsfengsel i 2010 for å ha vært i besittelse av seks våpen.

– Jeg er blitt like kjent i Russland som Varg Vikernes på grunn av vennskapet med Datsik. Han ville bli kjent med meg etter at han hørte gjennom en felles kamerat at jeg støttet ham. Han sa han skulle gi meg tittelhanskene sine, forteller Bårdsen stolt.

Den 33 år gamle Datsik kom i september 2010 inn på politiets utlendingsenhetskontor i Oslo med et ladd håndvåpen. Formålet med besøket var å søke om politisk asyl i Norge, etter at Datsik hadde rodd over Østersjøen i en robåt, på flukt fra en lukket psykiatrisk avdeling i St. Petersburg.

KOMMENTAR: Håkon Borud:  Valgkamp i terrorens tid

Koblet til Breivik

I et intervju med danske Ekstra Bladet hevder Dmitrij Demusjkin, tidligere formann for den russiske nynazistiske organisasjonen Slavisk Forbund, at massemorderen Anders Behring Breivik skal ha møtt den selverklærte nynazisten Viacheslav Datsik i Oslo i fjor. Ronny Bårdsen avviser nå påstandene i Ekstra Bladet.

– Datsik var i Norge én dag for å ha fri før han overga seg til politiet. Som frimurer og pro-Israel, er Breivik hovedfiende nummer 1. Han møtte aldri Datsik. For å sette det på spissen; hadde de sittet på samme celle, hadde Datsik knekt nakken på Breivik, sier Bårdsen.

LES OGSÅ: Dette er «Slavisk Forbund»

Flyttet til Horten

Han avviser at det finnes en norsk utgave av «Slavisk Forbund».

– Jeg er den eneste norske personen som kjenner Datsik, og det er ikke noe «Slavisk Forbund» i Norge, sier Bårdsen.

Ifølge flere kilder har personer i miljøet rundt Metal Tattoo i Oslo, også ha vært i Vestfold. I følge VG, skal tatoveringsstudioet ha vært samlingssted for høyreekstreme.
En av personene i Datsiks norske miljø skal også nylig ha flyttet til Horten. Det bekrefter Bårdsen.

Bilde på Blitz

Etter at koblingen mellom Datsik og Bårdsen ble kjent, sier Bårdsen at både politiet og Blitz-miljøet har holdt ham under oppsikt. Han sier også det skal være et bilde av ham på Blitz-huset.

– Jeg er blitt fortalt av en Blitzer at jeg bør gå utenom Blitz-huset fordi de har et stort bilde av meg. Jeg tar det personlig, men er ikke redd for å møte dem. Jeg har meldt ifra til politiet, men de lo av meg, hevder Bårdsen.

I en video lagt ut på internett i etterkant av Datsiks arrestasjon i november 2010, spilte Bårdsen rollen som den russiske nynazisten. Målet var å lure russisk politi til å tro at Datsik hadde rømt fra norske fengsler og drept tre i fluktforsøket. Videoen ble spredd via kanaler i Russland, og førte, ifølge Bårdsen, til etterforskning fra både PST og russiske myndigheter.

– Vi lurte PST også, fordi PST ble kontaktet av russerne. Jeg blir kalt «Datsiks tvilling» nå, ler Bårdsen.

– Hadde Datsik kommet tilbake i dag, hadde jeg støttet ham enda mer. Han blir torturert og behandlet dårlig i russiske fengsler, sier Bårdsen.

– Hva synes du om Anders Behring Breiviks terrorhandlinger?

– Jeg støtter ikke hans handlinger, og jeg tente lys dagen etter terroren, men jeg mener muslimene tar for seg og får mer innflytelse. Vi i Norge er tolerante og naive. Vi må få et helt nytt politisk styre som ikke lar seg presse. Å bli med i Schengen er noe av det verste som har skjedd oss. Jeg vil at det skal være etnisk norske som bestemmer i Norge. Innvandrerne søker seg til politikken. Den dagen vi får en utenlandsk statsminister, da har vi solgt landet vårt, sier Bårdsen.

Artikkeltags