Vil fordommer til livs

Jakob Semb Aasmundsen har startet World Against Prejudice (WAP). Gruppen møttes på Eik barneskole for å legge planer i arbeidet mot fordommer.

Jakob Semb Aasmundsen har startet World Against Prejudice (WAP). Gruppen møttes på Eik barneskole for å legge planer i arbeidet mot fordommer. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Jakob Semb Aasmundsen jobber hardt for å snakke i stykker fordommer.

DEL

TØNSBERG: Fordommer er det nok av rundt om, skal vi tro Jakob Semb Aasmundsen. Nå har han for alvor tatt tak i problemet, og fredag var det oppstartsmøte i World Against Prejudice (WAP).

På Eik barneskole var det samlet mange ungdommer som ønsker å delta i kampen mot fordommer.

Denne kvelden skulle det diskuteres hvilke prosjekter WAP skal holde på med kommende år, og gruppen mener det viktigste verktøyet mot fordommer er å la mennesker møtes for å prate og diskutere.

Mange aktiviteter

– Vi skal blant annet ha stands, vi samarbeider med en organisasjon i Togo, og vi skal ha fordomsfri julefeiring.

Men er jul en tid på året da man er mest fordomsfull, da?

– Nei, det er nettopp det. Jula er et symbol på kjærlighet og trygghet. Vi deler ut pepperkaker og gløgg og snakker om menneskerettigheter. Logoen vår består av hender som møtes. Derfor lar vi folk tegne en strek rundt hendene sine over en fordom de er imot, forteller han ivrig.

Reiser til Frankrike

Også med Frankrike bygger WAP opp et samarbeid.

– Jeg har vært ett år på utveksling i Bretagne. Der ble jeg kjent med mange nye mennesker, og det er dette vi bygger videre på. Vi samarbeider med en forening der. Vi er invitert til en paneldebatt, og reisen finansieres av EU, sier han.

Og det er nettopp gjennom møter med mennesker Aasmundsen og WAP ser muligheter for å få bukt med fordommer.

– Det hele startet egentlig da jeg var på lederleir i USA i 2012 med deltakere fra hele verden. Alle har vi fordommer pakket ned i kofferten. Alle opplevde vi ulike kultursjokk, og gjennom samtalegrupper jeg arrangerte, var det mange som fikk skværet opp. Da får man tatt problemene ved rota, sier han.

Som et eksempel på at samtalen som verktøy fungerer, forteller han om at på USA-leieren ble en fra Israel bestevenn med en fra Palestina.

Norske fordommer

Selv om Aasmundsen sier det er færre fordommer igjen i Norge, er vi ikke helt i mål.

– Jeg tror holdninger til romfolk og våre holdninger til transseksuelle er eksempler på ting vi må jobbe med her. Målet vårt er helt klart for å arbeide mot blant annet rasisme, hat og kvinneundertrykkelse, sier Aasmundsen.

Artikkeltags