– Jeg sitter igjen med så veldig mange spørsmål som aldri blir besvart.
Veronica Poer fra Nøtterøy var 25 år da hun lørdag 9. mars 2013 ble vekket av søsteren, som bodde i etasjen over, med beskjed om at faren deres hadde tatt livet sitt.
Les også: Den viktigste jobben deres er å forhindre selvmord
Verden raser
– Det siste halve året hadde han forandret seg, men jeg så ikke det komme, sier Veronica Poer.
Det var dagen før den eldste sønnen hennes fylte åtte år, den yngste var fire år gammel. Livet, slik hun kjente det, ble endret. Beskjeden hun hadde fått, var krevende å ta innover seg.
– Det var vanskelig å leve normalt, da ingenting var normalt lenger, det var som om jeg måtte skaffe meg ny identitet. Alt raste, jeg måtte bygge meg opp på nytt, sier hun.
Hun er nest eldst i en søskenflokk på fem, yngstemann på 15 bodde fremdeles hjemme.
Les også: Skal forhindre selvmord
Ønsker mer åpenhet
Veronica Poer har et ønske om at det skal bli større åpenhet, at selvmord ikke skal være et tabu lenger, at det ikke skal ties om.
Søndag 25. oktober om ettermiddagen inviterer hun sammen med Janne Hagevik og Marius Jensen til et treff på Peppes Pizza. De tre tenker seg at Unge Leve kan være et sted der yngre voksne med felles bakgrunn kan treffes regelmessig.
Det er ikke tenkt som en sorggruppe, det viktigste er å være sammen med noen som har opplevd det samme. De som vil dele sin historie, gjør det, de som ikke vil, kan la være.
– Det er et helt uformelt og uhøytidelig treff, men det kan være godt å snakke for dem som ønsker det, det er kanskje terapi å få det ut, sier Janne Hagevik fra Holmestrand.
Hun mistet en nær venninne i selvmord for fem år siden, og for snart to år siden tok storebroren hennes livet sitt.
Les også: Flest selvmord i Vestfold
– Si det som det er
– Åpenhet er viktig, vi må være ærlige. Også overfor barna, de lager sine egne bilder hvis vi ikke forteller sannheten, sier Janne Hagevik.
Unge Leve Vestfold skal være et treffsted der unge etterlatte kan dele tanker, følelser og erfaringer i sorgprosessen.
Som Veronica Poer sier det:
– Det er lov å være sint, det er lov å gråte, det er lov å le. Sorg har ingen fasit.
Behov for å være sammen
Både Veronica Poer og Janne Hagevik har kjent på det å føle seg maktesløse, de vil aldri få svar på hvorfor.
– I tillegg til sjokket, sorgen og fortvilelsen over ubesvarte spørsmål skal vi klare å leve videre. Vi skal overleve i hverdagen med skole, jobb og fritidsaktiviteter. Verden stopper ikke og venter på oss, vi må klare å henge med. Sorgen forsvinner ikke, vi må lære å leve med den, sier Janne Hagevik.
Hun skulle ønske at alle som er berørte av selvmord fikk kjennskap til organisasjonen Leve, at helsesøster på skolen, politiet, leger eller begravelsesbyråene kunne fortalt at det finnes et sted der man møter likesinnede.
– Det er ingen automatikk, tilfeldigheter gjør om man blir opplyst, sier Janne Hagevik.
Veronica Poer fikk kjennskap til Leve fordi lillesøsteren hadde leilighet i huset der organisasjonen holder til.
– Da jeg kom dit, var det som hundre kilo ble fjernet fra skuldrene mine, sier Veronica Poer.
Unge Leve Vestfold skal være en møteplass for ungdom og unge voksne mellom 14 og 35 år.
De har et ønske om at unge voksne ikke skal føle de er alene med sorgen og spørsmålene sine, etter å ha mistet en de var glad i. De vil vise at det er flere som har opplevd det samme:
– Det kan være ensomt å holde på det alene, sier Veronica Poer.