– Jobbet to år nesten uten lønn

Advokat Kristin Hovden Norstedt representerer urmakerlæringen, og hun er sjokkert over historien lærlingen forteller. Kvinnen måtte selge egne samlerklokker for å få penger til livets opphold. Derfor er venstrearmen hennes klokkeløs.

Advokat Kristin Hovden Norstedt representerer urmakerlæringen, og hun er sjokkert over historien lærlingen forteller. Kvinnen måtte selge egne samlerklokker for å få penger til livets opphold. Derfor er venstrearmen hennes klokkeløs. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

To år som lærling hos Urmaker Aas kostet den unge kvinnen dyrt.

DEL

TØNSBERG: – Klokker er livet mitt, sier den 21 år gamle Horten-kvinnen.

Hun har det bra nå. Hun har fått ny lærlingplass, drømmen er i ferd med å gå i oppfyllelse. Men starten var tøff:

– Jeg var så glad den dagen jeg fikk læringsplass hos Urmaker Aas i Tønsberg, forteller Horten-kvinnen. Av hensyn til sin nye arbeidsgiver har hun bedt om ikke å bli identifisert.

– Jeg ble lovet både lønn og oppfølging hos Urmaker Aas, forteller 21-åringen.

– Kontanter i hånda

I de to årene hun jobbet der skal hun nesten ikke ha fått utbetalt lønn. Først da Horten-advokaten Kristin Hovden Nordstedt engasjerte seg skal det ha kommet inn noen kroner, men advokaten hevder at urmakeren for 2012 fortsatt skylder lærlingen over 200.000 kroner i lønn og feriepenger.

– Pluss lønn og feriepenger for hele 2013, tilføyer hun.

– Mens jeg var der, fikk jeg noen få ganger kontanter i hånda, 6.000 kroner. Da sa han at resten var betalt inn som skatt. Uansett var det feil, jeg skulle ha 7.110 kroner utbetalt i måneden, sier lærlingen.

Advokat Kristin Hovden Norstedt forteller at hun har sjekket, og fått opplyst fra skatteetaten at det ikke har blitt betalt inn skattepenger for hennes klient.

Urmaker Aas er den knøttlille urmakerforretningen i Kammegaten. Daglig leder og styreformann er urmaker Morthen-S. Sandersen, som til vanlig bare kaller seg Sangfred.

Advokaten hevder at Sandersen har fått 90.000 kroner i offentlig støtte for å ha Horten-kvinnen som lærling.

Lærlingen innrømmer at hun har vært naiv.

– Jeg var helt oppslukt av jobben. Jeg skrudde og skrudde på klokker, jeg elsket det. Men jeg fikk aldri ferie. Ikke en eneste dag på to år, sier 21-åringen.

Kvinnen forteller at hun etter hvert måtte selge den ene klokka etter den andre fra sin egen samling, og få penger fra familien, bare for at hun skulle ha nok penger til bussen til og fra jobben i Tønsberg.

– Sjokkert

Advokat Kristin Hovden Nordstedt sier til Tønsbergs Blad at hun er sjokkert over måten hennes klient er behandlet på.

– Dette er noe av det verste jeg har sett når det gjelder utnyttelse av arbeidskraft, sier Nordstedt.

Det var først da ombudet for lærlinger, Anneline Thommesen, i mai kom inn i saken at den 21 år gamle Horten-jenta fikk hjelp.

Advokat Nordstedt opplyser at Sangfred Sandersen er politianmeldt for utnytting av mennesker.

– Jeg har dessuten, på vegne av min klient, krevd at den ubetalte lønna blir satt inn på hennes konto, umiddelbart. Ellers vil jeg begjære bedriften konkurs, sier hun.

Nordstedt opplyser at 21-åringens nåværende arbeidsgiver har gitt henne beskjed om at hun må ta et ekstra år fordi hun ikke hadde fått tilstrekkelig teoretisk undervisning hos Urmaker Aas i Kammegaten.

– Derfor har vi innklaget Opplæringskontoret til Vestfold fylkeskommune, som vi også har varslet erstatningssak mot, sier advokat Kristin Hovden Nordstedt.

Nekter å si noe til avisen

Tønsbergs Blad har gjentatte ganger ringt Sandersen og sendt ham flere SMS-er, med forespørsel om å gi et tilsvar i saken. Han har fått flere uker på seg.

Tross gjentatte oppfordringer har han ikke gitt annen respons enn at han ikke vil kommentere en personalsak.

Hans tidligere lærling har skriftlig gitt ham fullmakt til å legge fram nødvendig dokumentasjon som eventuelt kunne underbygge hans side av saken overfor Tønsbergs Blad.

Opplæringskontorets leder, John Einar Runå sier følgende:

– Jeg har snakket med Sandersen, som sier at han skal skaffe nødvendige bilag som viser at alt er i orden. Jeg har ennå ikke fått dette.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.