SV ber ordføreren vurdere Inger Lexows nestlederverv etter utspill om raseblanding

UTFORDRES: SV utfordrer ordfører Petter Berg (H) til å vurdere spørsmål om Inger Lexow (Frp) skal kastes som nestleder i oppvekstutvalget etter hennes kronikk om muslimer og innvandring 19. desember i fjor.

UTFORDRES: SV utfordrer ordfører Petter Berg (H) til å vurdere spørsmål om Inger Lexow (Frp) skal kastes som nestleder i oppvekstutvalget etter hennes kronikk om muslimer og innvandring 19. desember i fjor. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Onsdag må ordfører Petter Berg (H) svare på spørsmål far SV om Inger Lexow (Frp) skal fortsette som nestleder i oppvekstutvalget. SV spør etter at hun i en kronikk i kom med utspill om raseblanding og det som ble oppfattet som sterk motstand mot muslimer.

DEL

TØNSBERG: SV har vært av de partiene som har gått hardest ut mot Inger Lexow etter at hun tidligere i år skrev en kronikk om innvandring i Tønsbergs Blad. Lexow henviste blant annet et nettsted som er ansett som svært rasistisk og til uttalelser i mellomkrigstiden om rasehygiene og raseblanding.

Sterk avstand

Ordfører Petter Berg (H) tok i et leserbrev i Tønsbergs Blad noen dager senere sterk avstand fra deler av Lexows kronikk og henviste blant annet til hennes omtale av det rasistiske nettstedet.

LES OGSÅ: Inger Lexow: «Jeg har mine meninger og det er min plikt overfor mine velgere å fremme dem offentlig."

Nå får Berg ballen rett i fanget når SV i bystyret onsdag stiller ham spørsmål om han vi ta initiativ til nyvalg i Utvalg for oppvekst og opplæring slik at Inger Lexow kan byttes ut med en annen kandidat.

SV mener at det er svært problematisk at Lexow, som nestleder i utvalg for oppvekst og opplæring, sprer konspirasjonsteorier om muslimer og teorier om raseblanding.

Lexow var ikke blitt orientert om interpellasjonen da Tønsbergs Blad ringte henne mandag.

– Dette kjenner jeg ikke til, sier hun. Lexow sier videre at hun har hatt sterke påkjenninger i kjølvannet av kronikken i Tønsbergs Blad 19. desember  i fjor. Hun mener seg mistolket og misforstått.

MIFORSTÅTT: Inger Lexow (Frp) føler seg feiltolket og misforstått.

MIFORSTÅTT: Inger Lexow (Frp) føler seg feiltolket og misforstått. Foto:

Et slag

I interpellasjonen siterer SV fra henne siste innlegg der hun blant annet skriver:

«….hva som nå skjer rundt oss i Europa. En verdensdel som brenner, der det drepes i Allahs navn, og som befinner seg midt i enda et slag i den 1 400 år gamle krigen mellom ideologien islam og den opplyste vestlige verden.»

LES OGSÅ: Lexows leserbrev i TB fikk Petter Berg til å reagere: – Jeg tar sterkt avstand fra dette

Er du imot islam og muslimer, Lexow?

– Jeg er ikke imot muslimer, men er redd for at det skal bli for mange av dem som er farlige for oss og som ikke vil oss vel, for eksempel terrororganisasjonen IS. Det store flertallet av muslimer er har jeg ikke noe imot, sier Lexow.

Misforstått

Det blir påstått at du med kronikken mener at muslimer kommer til å overta all styring i Europa?

LES OGSÅ: Det er Frp mot røkla i Tønsberg kommunes flyktningpolitikk

– Det er ikke riktig. Man må lese grundig det jeg skriver, sier Lexow. Frps gruppe har drøftet etterspillet av Lexows kronikk og ifølge Lexow selv, har hun fortsatt tillit i bystyregruppa og partiet.

I sin interpellasjon SV trekker SV fram politikeres samfunnsansvar og roller som deltakere i kommunale råd og utvalg. Partiet viser til kommuneplanens samfunnsdel om de grunnleggende føringene om redelighet, ærlighet og åpenhet i all sin virksomhet. Dette er et prinsipp som folkevalgte og ansatte skal etterleve.

SV spør direkte om ordførerens holdning til Lexow sett mot de etiske retningslinjene:

Mener ordføreren at en nestleder som mener at når vi blander europeere med «fargede og asiatiske raser» får vi «multikulturell befolkning uten særlige kvaliteter», opptrer i tråd med dette, og kan representere vår kommune som nestleder i utvalget for oppvekst og opplæring?

SV spør om ordføreren vil ta initiativ til å fremme en sak om nytt valg på nestleder i oppvekstutvalget på vegne av flertallet av Høyre, KrF, MDG og Frp.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken