Gå til sidens hovedinnhold

Vikingene ønsker fortsatt å være på Lindahlplan

Artikkelen er over 4 år gammel

Rådmannen er positiv. Politikerne får saken på bordet til uka.

TØNSBERG: Det har vært vikingaktiviteter på Lindahlplan utenfor oseberghotellet siden 2010. Stiftelsen Oseberg kulturarv ønsker fortsatt å være på odden og har søkt Tønsberg kommune om avtale for nye tre år.

Stiftelsen Oseberg kulturarv, tidligere Stiftelsen Nytt Osebergskip har ikke ligget på latsiden de årene den har holdt til på Lindahlplan. Stiftelsen ble etablert i 2005 og sjøsatte «Saga Oseberg» i 2012 med kongeparet til stede.

Flere skip

Senere har odden vært bedding for Kristinaskipet og kopi av en Gogstadfæring. Det er bygget kopi av Osebergvognen, Osebergsengen og to grindbygg. I 2018 sjøsettes kopi av Klåstadskipet. Aktivitetene på odden har vekt internasjonal oppmerksomhet.

LES OGSÅ: Kostet å bli passasjerskip, men fylket har liten lyst til å betale

Stiftelsen har hatt avtale med Tønsberg kommune om bruk av Lindahlplan til vikingaktivitetene og har nå søkt om forlengelse av avtalen i nye tre år. Rådmannen er positiv til søknaden og anbefaler politikerne om å innvilge den når saken skal behandles i flere utvalg og i bystyret.

 

I den byromsstrategien for Tønsberg sentrum, er Lindahlplan definert som vikingodde og som en plass for historieformidling og aktivitet og kanalpromenade langs vannet.

Reguleringsplan

Det ble i 2015 vedtatt å starte regulering av Lindahlplan utenfor Oseberg hotell. Kostnadene skulle innarbeides i budsjettet for 2016, men det ble ikke gjort fordi man ikke fant penger til å gjennomføre reguleringen. En reguleringsplan skulle definere bruken av området.

LES OGSÅ: «Dette er en helt unik viking-attraksjon. Hvor ellers i verden kan du se noe slikt?»

Situasjonen i dag er at stiftelsen disponerer i praksis hele området uten at langsiktig bruk er avklart.

– Rådmann kjenner ikke til andre tiltak basert på vedtatt visjon for Lindahlplan som innenfor en treårsperiode nå kan gi et innhold som totalt sett bedre for Tønsberg, skriver rådmannen i sin vurdering av saken.

Rådmannen anbefaler at stiftelsen får fortsette sin aktivitet på Lindahlplan i de neste tre årene og at det jobbes for at en om kort tid blir en mer langsiktig avklaring gjennom en reguleringsplan for området.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.