Gå til sidens hovedinnhold

– Verdensleder i BCC Kåre Smith var selv på møtet der overgrep ble dysset ned

Artikkelen er over 3 år gammel

Det sier Haakon Enok Riksfjord. Det var han som inviterte til møtet.

Reaksjonene har vært mange og sterke etter at Tønsbergs Blad fortalte historien om Renate Vedvik (34) og de alvorlige overgrepene hun opplevde som barn. I saken fortalte hun om overgrepene faren hennes er dømt for i to rettsrunder, men hun fortalte også om at bestefaren forgrep seg på henne. Hun hevder at flere av lederne i Smiths venner ble invitert på et møte i familien, der de fikk informasjon om bestefarens overgrep, men valgte å dysse det ned. Bestefaren hadde tidligere fått taleforbud i menigheten, framfor å bli anmeldt, fortalte Vedvik.

Nå bekrefter Haakon Enok Riksfjord at Kåre Smith, som i dag er åndelig verdensleder i menigheten, var på møtet der det ble snakket om å dysse ned overgrep.

LES OGSÅ: Søppelbil griset til i Strandparken – beboerne fikk beskjed om å vente på regnet

– Ville sette en stopper for overgrep

Haakon Enok Riksfjord er Renates onkel, og var en av dem som var på det omtalte møtet. Han understreker at det først var senere familien fikk kjennskap til overgrep mot Renate, og at det var bestefarens overgrep mot andre jenter som var tema på dette møtet.

– Bestefaren hadde forgrepet seg på flere jenter, og som en følge av dette innkalte jeg til dette møtet.  Jeg ville gå til politiet for å få en slutt på overgrepene. Det var under sommerstevnet på Brunstad i 1991, men møtet ble holdt hjemme i stua hos Sverre L. Riksfjord på Tolvsrød. Noen år senere ble det klart for flere av oss at også Renate var en av jentene som hadde opplevd dette, forteller Haakon Riksfjord.

Saken fortsetter under bildet.

Sverre Ludvig Riksfjord var en betydelig størrelse i menigheten sentralt allerede da – både på Brunstad og i lokalmenigheten i Tønsberg. Det var han som ifølge Haakon Riksfjord tok med seg Kåre Smith på møtet. Året før hadde Kåre Smith blitt valgt inn i menighetens hovedstyre. I dag er han åndelig verdensleder i kirken som har menigheter i 54 land, men sitter ikke lengre i styret i BCC.

– Jeg vil bare støtte Renate

– Kåre var Sverres nære venn fra ungdomsårene, og han var også påtroppende leder i menigheten på verdensbasis. Sammen med Renates far var jeg og et av våre søsken til stede. Det var også den nå avdøde «vaktsjefen» på Brunstad, som hadde i oppgave å ordne opp i forskjellige konfliktsaker i menigheten. Men den lokale forstanderen i Tønsberg var ikke på møtet, forteller Haakon Riksfjord.

Haakon Riksfjord forlot Smiths venner ikke lenge etter. Han ønsker å presisere at han bare har én agenda i denne saken nå.

– Det er å bistå Renate med støtte, hjelp, fakta og førstehåndsinformasjon. Hun har virkelig gjort noe stort da hun sto fram med denne historien. Jeg tar med glede den belastningen det er å stå fram med fullt navn, for det var jeg som kalte inn til det omtalte møtet, og jeg vet hva som skjedde der, sier han, og forteller videre:

– Jeg var fast bestemt på å gå til politiet og varsle om overgrepene. Jeg visste at han allerede hadde fått taleforbud i menigheten da den samme problemstillingen var oppe på et møte i 1986 hvor mange i familien var til stede. Sånn ble det også på møtet i 1991. Sverre Ludvig Riksfjord og Kåre Smith ville skjerme både menigheten og overgriperens navn, og sa nei. Taleforbudet var godt nok. For meg var det bare galskap. Han ble noe senere anmeldt av en annen person. Senere ble det henlagt, dessverre. Men møtet og anmeldelsen satte uansett en stopper for overgrepene, sier Haakon Riksfjord.

LES OGSÅ: – Det er uheldig at en del barn bruker paracetamol hver eneste dag, og at midlene selges side om side med tyggis på Shell

– De sitter fortsatt i ledelsen

Han er opprørt over at Berit Hustad Nilsen, styremedlem i BCC og pressetalskvinne i menigheten i et innlegg i Tønsbergs Blad skriver at «dagens ledelse i BCC verken vil forsvare, akseptere eller skjulenoen form for vold, overgrep eller krenkende atferd."

– Disse mennene har jo fortsatt fremtredende roller i menigheten. Og de har ikke tatt noe endelig oppgjør med neddyssingen de har vært med på og som de kjenner godt til, sier Haakon Enok Riksfjord.

Berit Hustad Nilsen er uenige med Haakon Riksfjord i dette.

– BCC vil uttrykke stor medfølelse med dem som er berørte i denne store familietragedien. Vi vet at Haakon E. Riksfjord sin faktabeskrivelse i denne aktuelle saken dessverre ikke er korrekt. Dessuten er hans fremstilling av BCCs rolle i saken helt uriktig. Ut over dette må vi be om forståelse for at vi ikke kan kommentere enkeltsaker i media, sier Nilsen.

Saken fortsetter under bildet.

– Saken er feil fremstilt

Sverre Riksfjord er heller ikke enig i saken slik den er fremstilt.

– Jeg vil poengtere at dette er en svært trist og belastende historie for hele familien Riksfjord. Innholdet i møtet fra 1991 er referert feil av min halvbror Haakon Riksfjord til Tønsbergs Blad. Dette møtet dreide seg ikke om overgrep mot mindreårige, og dette har jeg fått bekreftet fra flere andre av mine søsken som også var til stede. Fremstillingen som har vært om denne saken i Tønsbergs Blad mener vi er helt uriktig, og vi synes det er trist at avisen ikke har ønsket å få fram sannheten, skriver han til Tønsbergs Blad i en epost etter å ha lest saken.

Han understreker at saken helt klart er en familietragedie.

– Den berører store deler av vår slekt, men er absolutt ikke en menighetssak. At Tønsbergs Blad velger å bruke en slik tragedie til å rippe opp i vonde minner som er 20–30 år gamle er leit. Min bror Enok Riksfjord (nå Haakon) er tidligere domfelt i Tønsberg byrett for å fremsette grovt injurierende og feilaktige påstander om meg, knyttet til familietragedien. Det er svært trist at han nå på ny kommer med helt feil informasjon, sier Sverre Riksfjord.

LES OGSÅ: Erlend Larsen har søkt ny jobb

– Ja, jeg ble dømt

At saken ikke er en menighetssak, er Haakon Riksfjord uenig i.

– Saken var for lengst en menighetssak, sett i lys av Sverres fremskutte posisjon i menigheten, som fremtredende forkynner og hans omfattende reisevirksomhet som misjonær på alle kontinenter. Og Kåre Smith var til stede på møtene både i 1986 og i 1991, og det siste møtet handlet utelukkende om overgrep.

Når det gjelder dommen Sverre Riksfjord referer til understreker Haakon Riksfjord at dette stemmer.

– Ja, det er helt korrekt. Vi var flere personer som fikk en ærekrenkelsesdom mot oss. Dommen var delt i en åpen og en skjult del. Bakgrunnen for rettssaken var et svært smertefullt familiemøte hjemme i min stue, hvor samtlige 11 søsken og halvsøsken var til stede.  Møtereferatet ble etter anmodning sendt til mange lokale menighetsforstandere. Innholdet i dette referatet var så nærgående og inngripende, at det under alle omstendigheter var ulovlig å spre. Dette er erkjent og tatt til etterretning. Dommens øvrige innhold, utelatelser og mangler ble påklaget, men i samråd med vår advokat ble dommen ikke anket, sier Haakon Riksfjord.

Tønsbergs Blad omtalte denne dommen 7. januar 1997.

– Vi trenger et klart oppgjør

Han mener dagens ledelse burde tatt et klart oppgjør med måten overgrep og kjennskapen til overgrep har vært behandlet i menigheten før. Samtidig er han glad for at BCC i nyere tid har laget en strategiplan mot vold og overgrep, og han berømmer Harald Kronstad i menigheten, som leder dette arbeidet.

– Som en følge av denne saken har jeg ringt Kronstad. Han har mye kompetanse og han har den utdanning som trengs i denne rollen. Dette er et viktig arbeid for menigheten. Jeg synes det er håp for menigheten på  sikt–når de får en ny og yngre ledelse. Men jeg må presisere at jeg ikke har noe omsorg for menigheten eller Brunstad. Jeg vil kun hjelpe og støtte Renate i denne vanskelige tiden, sier Haakon Enok Riksfjord.

– De berørte bør politianmelde

Pressetalskvinne og styremedlem i BCC Berit Nilsen mener at organisasjonens kunnskap om overgrep har endret seg mye de siste tiårene.

– BCCs policy gjennom mange år har vært at de berørte bør politianmelde overgrep. Vi er også ydmyke i forhold til at det for 25–30 år siden ikke var tilstrekkelig kunnskap og forståelse for disse problemstillingene, verken hos oss eller i samfunnet for øvrig. Dette har vi i BCC tatt inn over oss og har de siste 20 år jobbet aktivt med forebyggende arbeid også på dette området. I saker der vi eventuelt har gjort feil vil vi selvfølgelig rydde opp i det, men vi kan ikke la kriminaliserende beskyldninger mot BCC bli stående uimotsagt.

Kåre Smith fikk denne saken til gjennomlesning 10. august. Han fikk saken tilsendt på nytt 24. august, og er også kontaktet på SMS. Tønsbergs Blad har i tillegg to ganger prøvd å få kontakt med Kåre Smith gjennom BCC, men menighetens kommunikasjonsansvarlig ønsker ikke å formidle kontakt, da BCC ikke anser dette som en menighetssak. Kåre Smith har ikke svart på henvendelsene.

Har du blitt utsatt for overgrep?

■ Incestsenteret i Vestfold har mange ulike tilbud til barn, ungdom, voksen, utsatt, pårørende og overgripere. Også de som jobber i det offentlige hjelpeapparatet eller i skolen kan få gode råd der.
■ Incestsenteret har døgnåpen telefon: 33 35 77 77. Du trenger ikke si hvem du er eller hvor du bor, hvis du ikke vil.
■ Du kan sende epost til senteret via post@incestsenteretivestfold.no
■ Incestsenteret i Vestfold ligger i Glitneveien 22, 3151 Tolvsrød.
■ Blir du utsatt for seksuelle overgrep eller voldtekt kan du også komme i kontakt med Overgrepssenteret i Vestfold ved å ringe legen din, legevakt eller politiet på telefon 112.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.