Her er alt du trenger å vite om Jodel

HVA ER JODEL? Jodel er en tysk applikasjon som tillater deg å legge ut helt anonyme meldinger til folk som befinner seg i ti kilometers radius rundt deg.

HVA ER JODEL? Jodel er en tysk applikasjon som tillater deg å legge ut helt anonyme meldinger til folk som befinner seg i ti kilometers radius rundt deg.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Appen Jodel har fått mye omtale i det siste. Men hva er egentlig Jodel?

DEL

Du kan stole på at det alltid skjer noe nytt i sosiale medier. Har du Facebook, Twitter, Snapchat og Instagram? Hva med Kik, Ask eller Jodel?

"Jodel", sier du kanskje. Det har jeg akkurat lest om. Og det stemmer. Jodel er en tysk app som den siste tiden har tatt av blant ungdom i hele Norge. Medieomtalen appen har fått har ikke vært spesielt flatterende. Det har omhandlet mobbing, trakassering og trusler.

Hvis du truer på Jodel er du ikke anonym

Men også om Jodel som et anonymt fristed der du kan si hva du vil uten at noen finner ut hvem du er. Men merk deg at Jodel ikke vil sikre anonymiteten din dersom du begår lovbrudd gjennom Jodel: Hvis man truer på Jodel er man ikke anonym

Etter en anonym trussel, ble Greveskogen videregående skole i Tønsberg stengt onsdag 18. november. En 16 år gammel gutt, som ikke går på skolen, har innrømmet at han sto bak trusselen.

Samtidig opplevde en skole i Porsgrunn også trusler. Politiet har ikke bekreftet at truslene kom via Jodel, men Telemarksavisa skal ha opplysninger som bekrefter det. (Ekstern lenke til ta.no)

Samme dag anmeldte rektor på Horten videregående skole mobbing i Jodel-appen til politiet. (Ekstern lenke til gjengangeren.no)

Men hva er Jodel?

Jodel er opprinnelig en app laget i Tyskland for høyskole- og universitetsstudenter. I Norge har den blitt populær

blant langt yngre brukere, selv om det er 17-årsgrense.

Du har ingen profil på Jodel. Det du skriver kan leses av alle som har logget seg på appen i en radius av ti kilometer. Du kan dermed ikke lese hva folk i Bergen jodler om hvis du er i Oslo.

I appen kan du se jodling utført "nær" og "veldig nært". Dette kan oversettes til henholdsvis ti og fem kilometer unna deg.

Folk som leser jodelen din kan gi deg plusspoeng eller minuspoeng, og kan også kommentere. Hvis en jodel får fem minuspoeng, vil den ikke lengre vises i feeden. Dette er tenkt som en slags selvjustis fra Jodels side.

Hver jodel får en egen farge. Disse fargene har i følge Jodel selv ingen betydning. De er tilfeldig.

Hvordan får jeg karma i Jodel?

Oppe til høyre i appen din kan du se hvor mye karma du har. Dette er et slags poengsystem, som heller ikke betyr noe. Slik får du karma i Jodel:

Hvert plusspoeng en annen leser gir deg, sikrer deg 10 i karma. Hvis du gir noen andre pluss- eller minus-poeng, får du 2 i karma.

Et minuspoeng fra andre lesere gir deg umiddelbart ti minus på karmakontoen din.

Det er foreløpig ikke mange som bruker bilder i Jodel, men dette er mulig. Etter å ha skrevet en Jodel, sveiper du fingeren mot venstre, og tar et bilde. Klikk på bildet for å legge på tekst, akkurat slik du gjør hos Snapchat.

For å se på bildet, holder du fingeren på bildet. Bildet er synlig til du slipper.

LES OGSÅ:

Artikkeltags