Det har lenge vært kjent for Vikings-ledelsen at det er flere høyreekstreme personer i den uorganiserte supporterklubben Tønsberg Vikings Support Crew. Holdningen har til nå vært at så lenge ingen av disse bokstavelig talt flagger sine synspunkter på kamper eller andre Vikings-arrangementer, er det lite å klubben kan gjøre.

Del på Facebook

Men etter at Tønsbergs Blad de siste dagene har skrevet om personer som er tilknyttet høyreekstreme miljøer som terrorsiktede Anders Behring Breivik er koblet til, har klubbledelsen bestemt seg for å ta et nytt oppgjør med miljøet.

Onsdag hadde klubbens elitestyre og juniorstyre møte, der de vedtok å ta klar avstand fra alt som strider mot klubbens verdigrunnlag og etiske regler.

KOMMENTAR: På med flomlyset!

– Tar avstand

– Vi tar fullstendig avstand fra Norwegian Defence League (NDL) og lignende, sier styreformann Roar Berg. Han er formann både i elitestyret og juniorstyret i klubben. Nøyaktig hvordan klubben skal ta avstand, er imidlertid noe uklart.

I første omgang har klubbstyret bestemt seg for å kartlegge supportermiljøet.

– Det er noen få personer. Kanskje tre til fem personer som er tilknyttet supportergruppa og assosiert med NDL. Blant andre Ronny Alte som har vært aktiv på vårt forum, sier Berg, som er glad for at Alte trakk seg fra supporterklubben etter lørdagens oppslag i Tønsbergs Blad.

Her er tre av Vikings-supporterne som er tilknyttet høyreekstreme miljøer:

Ronny Bårdsen (29)

Bad Boys Club-leder

Ronny Alte (37), NDL

– Ronny Alte trakk seg umiddelbart fra supporterklubben, og ville ikke delta på noe som hadde med Vikings å gjøre fordi det var en belastning for klubben, sier Berg.

På spørsmål om det er aktuelt å nekte høyreekstreme adgang på kamper, svarer Berg:

– Nå skal vi kartlegge. Tiltakene må vi komme tilbake til. I utgangspunktet er det ikke adgangskontroll på kampene, men jeg mener det er viktig at vi tar klar avstand fra ting som er i strid med vårt verdigrunnlag og våre etiske retningslinjer, sier Berg.

LES OGSÅ: Tidligere lærer leder den islamfiendtlige organisasjonen NDL

Familiearrangementer

I fjor tok han et oppgjør med den nasjonalistiske vennegjengen som kalte seg Bad Boys Club. Flere stilte på kamper med gensere og flagg.

– Jeg snakket med dem og forklarte at vi ikke ville være assosiert med dem, sier Berg.

Han påpeker at klubbens regelverk er det samme som idrettsforbundets.

– Våre arrangementer er familiearrangementer. Det skal skrikes og ropes, men uten bruk av tvetydighet i symbolbruk. Det er utrolig viktig for oss å ta avstand fra ekstreme miljøer.

Berg understreker at supporterklubben ikke er en gjeng med ekstremister.

– Men dessverre er det noen få personer som får mye oppmerksomhet. Supportklubben er heller ikke en offisiell supporterklubb, men en gjeng som drar på kamper. Den er ikke organisert på noe vis, men har talspersoner som snakker for gjengen. De har gitt full støtte til oss. De støtter at vi tar avstand fra NDL og støtter tiltak vi kanskje vil gjøre. Vi vil snakke enda mer med supporterne for å klargjøre vårt standpunkt, sier Berg.

LES OGSÅ: Tønsberg-mann venn med nazirusser: – Jeg blir kalt «Datsiks tvilling»

Stiller seg bak klubben

Trener for Tønsberg Vikings A-lag, Andreas Thoft vil ikke kommentere saken.

Talspersonene for supporterklubben ønsket ikke å la seg intervjue av Tønsbergs Blad, men svarer følgende på tekstmelding: «Supporterne til Vikings er en uorganisert gruppe uten valgt styre og talsperson. Derfor vil vi ikke at du titulerer oss som verken talspersoner eller med navn. Hvis du vil.

Pål ønsker ikke etternavnet i avisa, mens Bjørn Bjørnhøy går med på å stå fram med navn. De to er administratorer for supportklubbens Facebook-side, som har nær 190 venner.

Ronny Bårdsen, som i går sto fram i Tønsbergs Blad som en god venn av den russiske nynazisten Datsik, kommer ikke til å holde seg unna Vikings-kampene.

– Jeg vil tenke på lagets beste og holde politiske synspunkter unna tribunen, sier Bårdsen.

LES OGSÅ: Ronny Bårdsen var en «Bad Boy»