STOKKE: Han er oppgitt. På seks måneder har Knut Sætervik fra Stokke tre ganger fått med seg ødelagt øl fra Rema 1000 i Tønsberg. Hver gang har det vært Grans bryggeris «Bare Øl» på glassflaske.

– Det smaker pyton

– Forurensningen er et hvitt stoff som er klart synlig når jeg beveger på flaskene. Ølet blir uklart, og det smaker pyton, forklarer Sætervik.

Flaskene han har tatt med inn i redaksjonen i Tønsbergs Blad har en tydelig ring med lyst bunnfall i bunnen av flasket. Sedimentene løsner lett når flasken snus på hodet.

SE VIDEO til høyre (desktop) eller i bunn (mobil) av saken.

– De to første gangene har jeg sagt fra til Grans, og jeg har fått skriftlig beklagelse begge gangene. Jeg har også fått tilsendt gavekort fra Rema 1000 som kompensasjon. Men nå må dette bedre seg. Det er jo lov til å gjøre feil. Men tre ganger på et halvt år?

– Da bør de ha løst problemet, mener jeg. Og nå synes jeg det er verdt å advare andre om at de faktisk bør snu flaskene og sjekke om det er bunnfall før de kjøper øl fra Grans, sier mannen fra Stokke.

LES OGSÅ: Øl i kioskhyllene?

Grans bryggeri beklager

I en epost fra bryggeriet fikk Knut Sætervik en beklagelse sist gang han fikk grumset øl og klaget. Det var i oktober i år.

«Vi beklager på det sterkeste at du har opplevd å kjøpe Bare øl med hvite partikler. Det skal selvfølgelig ikke være slik du beskriver... Full forståelse for at dette er ergerlig, da særlig også siden dette ikke er første gang!»

Kvalitetsansvarlig Tuva Leyser Larsen hos Grans bryggeri kaller Sæterviks ølkjøp for «en utrolig kjedelig opplevelse» og lover å analysere ølet fra den aktuelle serien.

– Vi analyserer alt ølet vårt til enhver tid, men får vi inn henvendelser fra kunder, gjør vi en ekstra analyse, forklarer administrerende direktør Morten Gran.

Ølskadelige bakterier

Da tb.no var i kontakt med Grans bryggeri, var analyseresultatene klare.

– Det var det vi kaller en ølskadelig bakterie. Den er ikke helseskadelig, men skaper feil smak på ølet og kan gi utfellinger som gir utslag på farge og bunnfall, informerer Gran.

Han forsikrer at Sætervik vil få kompensasjon for produksjonsfeilen, slik han også fikk ved de to tidligere tilfellene.

– Det er ikke sånt en forventer å finne i øl, konstaterer Gran.

LES OGSÅ: Jakten på Tønsberg-ølet fortsetter

– Bakterieinfeksjon

Ifølge Gran, vil bryggeriet allerede i startet av 2015 iverksette et tiltak. Det vil bestå i å avslutte gjenbruk av de klare glassflaskene «Bare øl» er tappet på.

– Vi mistenker at det kan være små krakeleringer i glasset som gjør ølet mer utsatt for bakterieinfeksjon. En glatt overflate er enklere å skrubbe ordentlig ren. Vi går derfor over til bokser og engangsflasker i glass uten pant, av hensyn til kvaliteten, sier Gran.

Foreløpig avvikles kun de gjennomsiktige gjenbruksflaskene i glass etter nyttår, fordi det er disse som er eldst og mest slitt, ifølge Gran.