– Tabletten med Oxycontin hun fikk i seg kan ene og alene ha vært dødelig, sier politioverbetjent og leder for etterforskningsseksjonen Henning Fosaas til Tønsbergs Blad.

Jenta ble funnet hjemme hos et familiemedlem. Det var en venn som fant henne. Ifølge politiet er jenta en del av et ungdomsmiljø som bruker medikamenter.

– Etterforskningen er ikke ferdig ennå, men vi mener hun har fått i seg en tablett med medikamentet Oxycontin, sier Henning Fosaas torsdag.

Dødelig dose

Fredag ettermiddag viser etterforskningen at hun også hadde fått i seg andre medikamenter. Disse var ikke i seg selv farlige, opplyser Fosaas.

Men tabletten med Oxycontin hun fikk i seg var livsfarlig. Noe folkehelseinstituttet bekrefter.

– Oxycontin-tabletter finnes i mange ulike styrker fra 5 til 120 milligram. Det betyr at for en som ikke har brukt legemiddelet tidligere, kan en tablett fra 60-120 milligram være dødelig, sier seniorrådgiver Christian Berg ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Politiet mener tabletten 19-åringen tok med Oxycontin kan ha vært dødelig.

– Vi mener hun fikk i seg en tablett som var over 80 milligram. Hun hadde også fått i seg andre medikamenter, men dette er medikamenter som i seg selv ikke er farlige. Men den tabletten med Oxycontin hun fikk i seg kan ene og alene ha vært dødelig, sier Fosaas.

Politiet vet ikke hvordan jenta og miljøet rundt henne har skaffet preparatet.

– Det vil etterforskningen vise, sier Fosaas.

«Hillbilly-heroin»

Oxycontin et sterkt smertestillende morfinlignende preparat. Preparatet brukes i forbindelse med svært sterke smerter, blant annet hos kreftpasienter.

Oxycontin har i USA fått tilnavnet «Hillbilly-heroin», siden det likner på heroin rent kjemisk.

LES OGSÅ: Tenåringer bruker treningsdop

Advarer

Politioverbetjent Henning Fosaas ser at salget av medikamenter, dopingmidler og narkotika over internett har eksplodert.

– Det er hundrevis av piller å få kjøpt, noe som gjør disse stoffene veldig tilgjengelig.

Han vil på det sterkeste advare ungdom mot å innta medikamenter de ikke vet hva er.

LES OGSÅ: Tenåringer bruker treningsdop

– Rusmidler og medikamenter av forskjellige slag er lett tilgjengelig. Mange ungdommer er ukritiske til det de blir presentert. Vi advarer mot kjøp av medikamenter over internett. Skaffer man seg narkotiske stoffer via nettet, vet man ikke hva man får i seg, sier Fosaas.

Han sier internettsalg av medikamenter treffer en ny målgruppe.

– Ved å handle på nettet slipper ungdommene å skaffe seg stoffet på gata, der den gatenarkomane handler. Man kan enkelt skaffe seg preparater, uten å ha kontakt med det tradisjonelle rusmiljøet. Vi ser at grupper av ungdommer bestiller på nett. I tillegg er det en del mer anonyme enkeltpersoner som handler på denne måten, sier Fosaas.

Skremmende

Han opplever dødsfallet på ungjenta i Tønsberg som både tragisk og skremmende.

LES OGSÅ: Rekordøkning i narkotikabeslag

– Det skremmer oss at ungdom putter i seg dette her. Det viser at de ikke vet hva de får i seg og hva slags virkninger det kan gi.

– Hvordan jobber dere i politiet med de ungdomsmiljøene som er utsatt?

– Vi advarer ungdommen på det sterkeste mot å innta medikamenter som de ikke har fått utskrevet fra lege. Noe av det vi også gjør er å gå ut i media med advarslene, sier Fosaas.