Elev fra Tønsberg kan gå videre til OL-finale

Abelkonkurransen er en matematikk-konkurranse der unge mattegenier skal konkurrere mot hverandre. To av elevene som har kvalifisert seg til finalen er fra Vestfold og skal nå kjempe om bli Norges, og eventuelt verdens, beste i matematikk.

DEL

I år er det to fra Vestfold som har kommet videre til finalen, Jon Markus Borgundvåg Berg fra Wang Toppidrett i Tønsberg og Andreas Notøy fra Sandefjord vgs.

LES OGSÅ: Filip (14) satte John Arne Riise på plass i storefri: – Jeg traff ganske bra

25 av 3218 elever gikk videre

Det var hele 3218 elever fra 236 skoler som deltok i konkurransen hvor 359 av disse kvalifiserte seg til andre runde. Til slutt var det kun de 25 beste som sto igjen.

De 25 finalistene samles i Trondheim 29. mars for å delta i en bootcamp i matematikk, og 3. mars er det klart for selve finalen.

– Dette er er en spennende og utradisjonell toppidretts-happening å få med seg, spesielt ettersom de beste fra finalen går videre til OL, sier Beate Horg som er kommunikasjonsansvarlig for Matematikksenteret ved NTNU.

LES OGSÅ: De ansatte her går en usikker fremtid i møte, men nå skal Anne gjøre alt hun kan for å redde dem: – Dette er alvorlig

Vinnere går videre til OL i Russland

Premieutdelingen foregår i Dokkhuset i Trondheim, og det er ingen ringere enn kunnskaps- og integreringsminister Trine Skei Grande som skal dele ut prisene.

I finalen kåres seks vinnere som skal videre til den internasjonale matematikkolympiaden i St. Petersburg i juli.

Abelkonkurransen

Abelkonkurransen (Niels Henrik Abels matematikkonkurranse) ble startet opp av Norsk matematisk forening i 1981. Hvert år konkurrerer tusenvis av norske elever om å bli kåret til Norges dyktigste unge matematiker og muligheten til å få være en av de seks som representerer Norge i matematikk-OL.

Norsk matematisk forening eier Abelkonkurransen. Institutt for matematiske fag ved NTNU har det faglige ansvaret for Abelkonkurransen, med støtte fra Matematikksenteret, som også har det administrative ansvaret for konkurransen.

Seismikkselskapet PGS har siden 2011 vært hovedsponsor for Abelkonkurransen, gjennom en avtale med Det Norske Vitenskaps-Akademi, som årlig bidrar økonomisk for å stimulere unges interesse for matematikk.

Kilde: Matematikksenteret

Artikkeltags