Gå til sidens hovedinnhold

– Pappa fortjener bedre enn dette

Artikkelen er over 7 år gammel

TØNSBERG: Rommet står tomt. Personalet vet ikke hvor Anne Beth Finnsjøs far er blitt av.

– Skjønner?

Megetsigende kikker Anne Beth bort på oss.

– Skjønner dere hvorfor jeg reagerer på behandlingen av de eldre her ved Træleborg bo- og behandlingssenter?

Noen minutter senere kommer riktignok hennes 86 år gamle demente far sakte ruslende med sin rullator.

LES OGSÅ TILSVARET FRA KOMMUNEN

Teller murstein

Han setter seg i godstolen ved vinduet. Utenfor er det en parkeringsplass, men han gjør som han pleier, fester blikket på mursteinskarmen rundt vinduet. Han teller mursteiner. Han filosoferer på hvordan murerne har klart å lage så fine, avrundede fuger.

– Å se på folk som går forbi, og å kikke på muren er stort sett det eneste tilbudet pappa får her på Træleborg, forteller Anne Beth Finnsjø.

– Det er da jeg lurer på, mens vi andre har hatt en fin sommer, hvordan har de eldre i Tønsberg hatt det. Men jeg tror vel egentlig det ikke er like ille på de to andre kommunale institusjonene for eldre, tilføyer hun.

Sansehage

– Jeg vet jo at de på en av de andre institusjonene har en sansehage, for eksempel.

– Men når jeg har etterlyst mer aktivisering av beboerne på avdelingen, er det som om jeg ikke når fram, antakelig fordi de ansatte ikke forstår hva jeg sier. Men én gang fikk jeg svar, og da fikk jeg vite at beboerne har et aktiviseringstilbud, nemlig andakt én gang i måneden.

LES OGSÅ: – Pleierne sa de ikke hadde tid

Anne Beth Finnsjøs far er så dement at han ikke klarer seg på egen hånd.

– Vi har søkt om plass for ham på langtidsavdeling, men der er det jo kø. Derfor er pappa på en korttidsavdeling. Her har han vært siden 10. april, det synes jeg er lenge.

Avdelingen er ikke beregnet for demente. Jeg opplever at den er for dårlig bemannet, og dørene er åpne. Derfor hender det at pappa forsvinner, uten at noen kan forklare hvor han har vært.

– Og jeg undrer meg over at han ikke får noe stimuli. Når jeg er på besøk her, ser det ut til at ingen av de andre får det heller. Når vi sitter i dagligstua, der vi for øvrig har fått beskjed om at det ikke er tillatt å oppholde seg når vi er på besøk, er det flere ansatte til stede. Men det jeg har sett, er at de gjerne sitter og leser ukeblader eller bruker smarttelefonene sine. Hvorfor kan de ikke lese høyt for beboerne her når de først sitter her.

Språkproblemer

Ifølge Anne Beth Finnsjø er det svært mange fremmedspråklige ansatte ved Træleborg bo- og behandlingssenter.

– Her er det så mange som ikke kan tilstrekkelig godt norsk at det er et problem, de kan ikke føre en samtale med beboerne.

– Hvordan opplever du din fars situasjon?

– Jeg blir fryktelig lei meg. Pappa fortjener så mye bedre enn dette. Jeg ser at pappa forsvinner, og det skyldes selvsagt hovedsakelig sykdommen. Men utviklingen hadde kanskje ikke gått så fort om han hadde fått stimuli. Så kan vi jo lure på om det er verdt pengene når han betaler 16.000 kroner i måneden fra pensjonen for å være her. Men pengene spiller ingen rolle, det viktige er at han får den behandlingen han har krav på. Sånn sett kunne han like gjerne bodd på et hotell. Han blir jo bare sittende i en stol likevel.

Ustelt

Som datter reagerer Anne Beth Finnsjø også på stellet de eldre får.

– Pappa var alltid velstelt. Men her ser jeg stadig at han er ustelt, ofte ubarbert. Ja, spørsmålet om tvang eller ikke tvang er vanskelig. Sånt kan likevel ha med kommunikasjon å gjøre, hvordan pleierne nærmer seg pappa. Noen av pleierne er kjempeflinke, det ser jeg. Andre kan ha tatt denne jobben for å tjene penger, ikke fordi de er interessert i å gjøre livet til våre eldre bedre.

LES OGSÅ TILSVARET FRA KOMMUNEN: – Kan ikke barbere med tvang

Kommentarer til denne saken