I dag endres disse reglene for førerkort

ØNSKER NY REGEL VELKOMMEN: Stortingsrepresentant og medlem av Stortingets samferdselskomité, Morten Stordalen (Frp) er glad 75-åringer fra og mef onsdag 19. juni slipper å fornye førerkortet med helsetest.

ØNSKER NY REGEL VELKOMMEN: Stortingsrepresentant og medlem av Stortingets samferdselskomité, Morten Stordalen (Frp) er glad 75-åringer fra og mef onsdag 19. juni slipper å fornye førerkortet med helsetest. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Jeg er kontaktet av flere som synes de har blitt stigmatisert og nærmest føler seg mobbet fordi de må inn til test bare på grunn av et tall, sier Morten Stordalen (Frp).

DEL

Men fra i dag heves aldersgrensen for å levere helseattest ved fornyelse av førerkort fra 75 til 80 år.

– Dette blir en betydelig forenkling for de eldre. Jeg er glad legene nå skal slutte å teste bare fordi folk har nådd årstallet 75, sier Morten Stordalen.

Han er valgt inn på Stortinget fra Re kommune.

Bakgrunnen for endringene er en rapport levert av Vegdirektoratet og Helsedirektoratet, der de anbefalte å heve aldersgrensen for helseattesten til 80 år. Fram til nå har man etter fylte 75 år måttet gjennomgå helseundersøkelse hos lege. Hvis du da oppfylte helsekravene, ga legen deg en helseattest med gyldighet inntil tre år. Etter fylte 78 år fikk du helseattest med varighet inntil to år.

– 75-åringer i dag er mer oppegående enn tidligere. Nå kan legene slutte med det tullet – og når jeg sier tull, mener jeg at alle skjønner jo at å måtte gjennomføre en byråkratisk test bare fordi du når tallet 75, er tull.

Samtidig som aldersgrensen for testing økes, forlenges varigheten av helseattesten fra to til tre år.

– Kognitive tester skal selvfølgelig gjennomføres ved mistanke om kognitiv svikt. Men de fleste ulykker skjer ikke for dem som er 75 år, men for dem i min egen aldersgruppe. Men vi vet også at risikoen øker igjen når de passerer 80 år, sier 50-åringen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken