Bilist, bilist på veien der – hvem er flinkeste i landet her?

Best til å skape flyt i trafikken er de i Nord-Norge og Hedmark, skal vi tro Sparebank 1 Forsikring.

Men hvordan er flyten lokalt i Vestfold?

Måler kjøreatferden

– Siden lanseringen av smart bilforsikring i 2017, har våre kunder kjørt 100 millioner kilometer. Det tilsvarer to millioner timer, eller 220 år, med sammenhengende kjøring. Det gir en god pekepinn på hvor flinke nordmenn er til å kjøre bil, sier Svein Skovly, leder for innovasjon i Sparebank 1 Forsikring.

Såkalt smart bilforsikring er en av trendene innen forsikringsbransjen nå. Ved å måle kjøreatferd kan selskapene premiere de som kjører defensivt og med mest flyt, samtidig som de mener dette generelt vil påvirke kjøreatferden i positiv retning, skrev TV2 Broom nylig.

Registrerer kjøringen din

Smart bilforsikring handler om en enhet som kobles til bilens diagnosekontakt – og som registrerer kjøreatferden din. På bakgrunn av dette kan du få rabatt på forsikringen etter hvor trygg sjåfør de mener at du er, skrev dinside.no da de omtalte Rema Forsikrings satsing på dette feltet.

LES OGSÅ: Bil tok fyr før begravelse – sangeren trådte til (+)

Sandfjord og Tønsberg

Statistikk viser at det er nordlendingene og folk i Hedmark som er flinkest til å kjøre med flyt, mens vestlendingene har den mest aggressive kjørestilen.

Ser man på Norges 20 største byer er det bergenserne som havner nederst på rankingen på en 21. plass.

Tønsberg havner på en 16. plass og Larvik en 13. plass. Sandefjord gjør det mye bedre og havner på en 5. plass. Helt i toppen troner Tromsø, opplyses det i pressemeldingen til Sparebank 1 Forsikring.

LES OGSÅ: El-biler klistrer seg til lastebiler for å spare strøm (+)

Viktig med erfaring

Erfaring bak rattet viktig for å skape flyt i trafikken. De yngste sjåførene kjører med mindre flyt og har lavere kjørescore. Fra 35-årsalderen og oppover kjøres det i gjennomsnitt med god flyt, selv om det er individuelle forskjeller.

– Ikke overraskende er det store forskjeller på kvinner og menn, spesielt blant de yngste. Gutter har gjennomgående en mye mer aggressiv og offensiv kjørestil enn jenter. Det gir seg først og fremst utslag på harde tråkk på gassen, men guttene tråkker også hardt på bremsepedalen mye oftere enn jentene, sier Skovly.

Fylker

Fylkesstatistikken for kjørescore ser slik ut: (Kilde Sparebank 1 Forsikring)

PlasseringFylke
1Hedmark
2Finnmark
3Trøndelag
4Nordland
5Oppland
6Troms
7Oslo
8Buskerud
9Aust-Agder
10Akershus
11Telemark
12Vestfold
13Østfold
14Møre og Romsdal
15Vest-Agder
16Sogn og Fjordane
17Rogaland
18Hordaland