Torsdag omkom en 11 år gammel jente etter at hun ble påkjørt av en lastebil på sykkelstien på vei til skolen. Fredag morgen var det minnestund på skolen. Det var en sterkt preget rektor som møtte pressen etterpå.

– Det var veldig tøft, kjempetøft. Men minnestunden var veldig rolig, verdig og fin. Vi har ikke snakket om ulykken, men om jenta, og om sorgen. Vi hadde musikk og tente lys, og det var fint å være til stede og å kjenne på stemningen, sier rektor Kari Skaalvik.

Hun forteller at elevene er sterkt preget av det som har skjedd, noe som også kom til uttrykk under minnestunden. Et av innslagene var at de spilte en sang som betydde veldig mye for jenta. På slutten av minnestunden sang de Lillebjørn Nilsens «Barn av Regnbuen», før alle gikk stille og rolig ut.

– Jeg så at elevene var veldig til stede og veldig med, også de minste skjønte alvoret i saken. Vi er alle dypt preget. Det gjør voldsomme inntrykk på skolen og hele lokalsamfunnet. Det kjennes meningsløst å miste en så god og nydelig jente. Vi har egentlig ikke ord. Tankene våre går til familien, sier Skaalvik.

Følger opp familien

Foreldrene til jenta deltok også på minnestunden på skolen.

– Vi følger opp både familien som er rammet og elevene som har syklet sammen med jenta da den tragiske ulykken skjedde. 7. klasse er fulgt opp ekstra, sier rektor.

Hun forteller at skolen fikk raskt god hjelp av politiet og kommunens kriseteam.

–  Vi har fulgt beredskapsplanen vår. Det var godt å ha den. Hele personalet har stilt opp for elevene på en fantastisk måte. Vi er her for barna, sier rektor.

– Tøffeste dagen på jobb

Hun forteller at hun torsdag besøkte hver klasse og snakket med elevene om det som har skjedd og om sorgen. Mange gråt og gikk opp til ulykkesstedet.

– Det har vært den tøffeste dagen på jobben. Det kan ikke bli verre, sier Skaalvik.

Hun forteller at alle foreldrene kom på skolen, noen var sammen med barna der, andre tok med barna sine hjem. Noen barn ble ivareta av de ansatte. Det har vært åpen kirke og åpent klubbhus på Tømmerholt.

Står sammen

– Folk har stått veldig sammen. Jeg synes folk er fantastiske til å ta vare på hverandre, sier rektor.

Både skolen og naboene har flagget på halv stang. Mange har lagt blomster og tent lys ulykkesstedet.  Flere har skrevet hilsener til jenta og lagt dem sammen med blomstene.

«Jeg håper det går bra, du var en snill venn.», skriver en.

«Hvorfor måtte du dø i dag, så ung? Sånne som deg skulle aldri dø! Savner deg.», skriver en annen.

«Du var oss alle så inderlig kjær», står det på et annet brev.

«Den vakre stemmen din vil fortsatt høres rundt oss»

«Kan ikke tenke meg en bedre venn»

Det er omtrent 200 elever ved Brattås skole, og stedet der ulykken skjedde er en mye brukt skolevei. Det ligger også en stor barnehage like ved skolen. Da ulykken skjedde var mange elever på vei til skolen, og flere passerte stedet da ulykken skjedde eller i minuttene etterpå.

Kjenner på sorgen

Også fredag kom folk til ulykkesstedet for å minnes jenta og legge ned blomster og tenne lys.

– Jeg synes det er helt grusomt, sier en av naboene og tørker tårene.

– Jeg har ikke kjent jenta, men jeg føler på sorgen, sier hun. 

7. klasse som jenta gikk i, tok en tur til ulykkesstedet igjen fredag morgen etter minnestunden.

– Det er kanskje nå at det virkelig begynner å gå opp for dem at vi har mistet denne gode jenta, sier rektor.

Fredag var noe av undervisning tilbake på skolen.

– Det kan være godt for noen. Barna reagerer forskjellig. Vi følger med på barnas reaksjoner, sier Skaalvik.

Viktig å snakke

Kommuneoverlege Tore Arne Marthinsen på Nøtterøy tror mange av elevene på Brattås skole vil trenger hjelp de nærmeste dagene.

– Det er sikkert noen som kommer til å sove dårlig i noen netter. Dette har vært en sterk opplevelse for mange, helt sikkert, sier han.

Marthinsen sier det er vanlig at folk som har opplevd en dramatisk hendelse får en reaksjonen i dagene etterpå.

– Det er vanlig at reaksjonen kommer etter en dag eller to eller tre. Det er nok flere som kommer til å trenge hjelp litt senere.

Hva slags reaksjon man får, kan variere veldig.

– De minste har ofte lettere å komme over sånne ting. Jo større man blir, jo mer tenker man over det. En vanlig reaksjon er at man ikke får sove om nettene, sier kommuneoverlegen.

Siktet for brudd for veitrafikkloven.

Sjåføren av lastebilen fikk førerkortet midlertidig beslaglagt, og ble avhørt av politiet på stedet.

Mannen er nå også formelt siktet for brudd på veitrafikklovens paragraf 3, der det heter at «enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret».