Gå til sidens hovedinnhold

Black Friday-helg på ulykkestoppen

Artikkelen er over 3 år gammel

Mens Black Friday har etablert seg blant dagene med flest trafikkulykker i Norge, var det torsdagen før som var aller verst i fjor.

Ifølge Finans Norge øker ulykkesrisikoen når stressede bilister skal til og fra landets kjøpesentre. Det er trolig også sterkt medvirkende årsak til at de andre dagene på ulykkestoppen er i innspurten av julehandelen.

Men at det var nettopp torsdag før Black Friday som var ulykkesdagen over alle i fjor, har også en forklaring som ikke har noe som helt med gode tilbud og shoppingstress å gjøre. Den dagen – 23. november 2017 – var det nemlig snøkaos og hålkeføre. Til sammen var det 2.032 trafikkulykker den dagen, ifølge forsikringsselskapenes organisasjon.

– Over 400 bilister kjørte av veien og flere hundre biler kolliderte med parkerte kjøretøy denne torsdagen. Erstatningene kom opp i vel 47 millioner kroner, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring i en pressemelding.

Han påpeker at mange har dårlig tid og vil rekke mange butikker på den store handledagen. Dermed kjører de «regelrett i skytteltrafikk for å få med seg flest mulig av salgstilbudene».

– Dette bør en ha i bakhodet fredag og heller forsøke å ta det med ro bak rattet, sier han.

Noen gode råd

Tryg Forsikrings beste råd er faktisk å la bilen stå torsdag og Black Friday hvis du kan. Men skulle behovet bli for stort anbefaler vi å:

■ Unngå de store kjøpesentrene dersom du har mulighet.

■ Parker bilen langt fra inngangspartiet, gjerne der de aller fleste helst ikke vil parkere. Da er sjansen for sammenstøt minst.

■ Rygg inn når du parkerer. Da har du oversikt over trafikkbildet når du skal ut. Mange ulykker og bulkeskader oppstår idet man rygger ut fra en parkeringsplass.

■ Ved ulykke; Sjekk med ditt forsikringsselskap om du kan unngå bonustap ved parkeringsskade som andre har skyld i.

LES OGSÅ: Forbrukertilsynet advarer: Ikke bli lurt på Black Friday

Kommentarer til denne saken