Det ble en spennende kveld for Anders Tyvand (KrF), Eddy Robertsen (V) og Karen Anne Kjendlie (H). De tre politikerne ventet i spenning på hvem som kapret Vestfolds utjevningsmandat.

I går kveld vekslet kandidatene til Kristelig Folkeparti, Venstre og Høyre på å vinne kampen om Vestfolds utjevningsmandat. Ved midnatt var det Tyvand og Robertsen kampen sto mest om.

Natt til tirsdag ble det imidlertid klart at Anders Tyvand får utjevningsmandatet, ifølge NRK.

– God morgen, Anders Tyvand. For det er vel en god morgen?

– Hehe, ja, det er det virkelig.

Kampen om utjevningsmandatet rullet og gikk gjennom hele valgnatten. Tidlig tirsdag morgen er det klart at trebarnsfaren Anders Tyvand fra KrF trakk det lengste strået.

– Dette er moro. Nå må jeg først få ungene i barnehagen. Så skal jeg i et telefonmøte før landsstyret skal snakke sammen. Vi skal prate litt før det blir samtaler med de andre borgerlige partiene, sier en fornøyd Tyvand.

Stortingserfaring

Vestfold Høyres 3.-kandidat gikk i går kveld inn og ut av tinget både på utjevningsmandat og fast plass. Venstres Robertsen sa det spøkefullt slik:

– Så langt i kveld har jeg vært inne fem ganger på Stortinget og fire ganger ute. Så jeg begynner å få stortingserfaring!

Alle de tre kandidatene var forberedt på at det kunne ta lang tid før resultatet var klart på hvem av dem som kaprer utjevningsmandatet i Vestfold.

Ordningen med utjevningsmandater i det norske valgsystemet er en komplisert prosess. Mandatene, ett fra hvert fylke, fordeles på en slik måte at den totale sammensetningen av Stortinget blir mest mulig lik stemmeandelen.

Det vil si at et parti som oppnår lav oppslutning i et fylke likevel kan få et utjevningsmandat på grunn av oppslutningen i resten av landet. Utjevningsmandatene fordeles på partiene over sperregrensen etter at de andre mandatene er fordelt.