Bomben er detonert

Bomben fra krigens dager som ble funnet på Vallø onsdag anslås å inneholde hele 250 kilo sprengstoff. Fredag skal den detoneres i et sandtak i Andebu.

Bomben fra krigens dager som ble funnet på Vallø onsdag anslås å inneholde hele 250 kilo sprengstoff. Fredag skal den detoneres i et sandtak i Andebu. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Bomben fra krigens dager som ble funnet på Vallø onsdag, anslås å inneholde hele 250 kilo sprengstoff. Fredag ble den detonert.

DEL

– Bomben er nå sprengt. Alt gikk bra, opplyser Sørøst politidistrikt fredag klokka 12.39.

Bomben ble natt til fredag fraktet til et pukkverk i Andebu, hvor den ble detonert. Sprengingen ble foretatt dypt i et sandtak. Det er ingen boliger i nærheten av sandtaket, så evakueringer var ikke nødvendig.

Tønsbergs Blad har sammenlignet situasjonen med da en bombe på 40 kilo på Vallø ble sprengt under kontrollerte forhold, og det smalt så det gjallet kraftig gjennom Tønsberg sentrum i fjor sommer.

Etter det NTB erfarer, er bomben med sprengstoffinnhold rundt 250 kilo trolig noe av det største som er funnet i området, men tilstanden for dynamitten ville imidlertid ha mye å si for sprengkraften, for eksempel om dynamitten har vært utsatt for vann.

Bomben ble funnet onsdag ved den gamle raffineritomta på Vallø i Tønsberg, der det flere ganger er gjort bombefunn fra krigens dager. Området ble blant annet utsatt for et omfattende luftangrep som britiske bombefly gjennomførte mot Vallø oljeraffineri to uker før krigens slutt i 1945.

Forsvaret startet torsdag undersøkelser av bomben. Torsdag morgen ble derfor alle beboere som bor innen én kilometer fra funnstedet evakuert. Ifølge lokalavisa er det sjette gang innbyggerne i området evakueres på denne måten.

De fikk flytte hjem igjen torsdag kveld. Opprinnelig skulle de evakueres enda en gang fredag.

(©NTB)

Artikkeltags