Fredag morgen var det høy vannstand i Vestfold. Men den skal bli enda høyere på kvelden.

Sterk sørlig vind, stor måne og veldig lavt lavtrykk bidrar alle til å få opp vannstanden, opplyser Meteorologisk institutt.

Tidevannstabellene forteller oss hvor høy vannstanden kommer til å bli. Men ikke denne gangen.

– De tabellene er ikke til å stole på i det hele tatt, sånn som værforholdene er nå, opplyser vakthavende meteorolog på Blindern, Vibeke Thynnes.

Les også: – Nå synker selvlensende båter som stein

Opp mot 115 cm høyvann

I Tønsberg var vannstanden fredag morgen 92 centimeter over det som er havnivået på kartet. Det er 14 centimeter over det som er vanligvis er toppen ved høyvann. I Sandefjord nådde vannstanden 90 centimeter i morgentimene.

Meteorologene antar at den høyeste vannstanden vil komme rundt klokka 19 på fredag.

– Da skal det vannet som er dyttet inn i Skagerrak ut igjen. Da blir det fort vannstand som er 30–40 centimeter over det vi har varslet i tidevannstabellene, forteller meteorologen.

Det betyr at toppen fredag kveld kan bli 20 centimeter høyere enn man hadde fredag morgen.

Les også: Varmeste september siden målingen startet i 1886 ...

Byger i helgen

Det har også regnet en god del det siste døgnet. Det bidrar også til at vannstanden stiger. Det verste regnet har helt klart gitt seg, selv om det kan bli en og annen byge utover i helgen.

– I morgentimene fredag passerte det en nedbørsfront som ga inntil 15–20 millimeter regn. Men i indre og høyereliggende strøk, også i Vestfold, kan det ha kommet som snø, sier Thynnes.

Utover fredagskvelden vil både vannstanden og vinden minke.