Gå til sidens hovedinnhold

Ny metode skal gjøre temperaturvarslene sikrere

Artikkelen er over 3 år gammel

Meteorologisk institutt og NRK tar i dag i bruk private værobservasjoner for å gi mer treffsikre temperaturvarsler på Yr. I Vestfold er det mange allerede.

[Nettavisen]: – Yrs temperaturvarsler blir markant bedre fra og med i dag. Værstasjoner eid av privatpersoner tas for første gang i bruk for å øke observasjonstilgangen, og gjennom dette dekke områder som er langt unna Meteorologisk institutts offisielle værstasjoner, skriver instituttet i en pressemelding mandag morgen.

Forbedringene vil være mest merkbare i vinterhalvåret.

Ved hjelp av private observasjoner blir temperaturvarslene i Norden nå oppdatert hver time i stedet for hver sjette time, som tidligere. Temperaturvarslene på Yr vil dermed være mer i samsvar med den faktiske utetemperaturen, forutsatt at det finnes nok temperaturobservasjoner i området.

LES OGSÅ: Den gode nyheten er at det blir mildere...

Halverer feil om vinteren

Den nye metoden vil typisk halvere antallet store feil om vinteren, når private observasjoner blir brukt i kombinasjon med tradisjonelle observasjoner.

– Disse resultatene er svært oppmuntrende, og viser den ekstraverdien det gir å ha et tettere observasjonsnettverk. Dette er bare starten på en utvikling som kan revolusjonere værvarslingen, forklarer en entusiastisk Jørn Kristiansen, direktør for Senter for utvikling av varslingstjenesten ved Meteorologisk institutt.

LES OGSÅ (+): Skal du til legevakten, må du for all del ikke google adressen

Stor tilleggsverdi

Den store mengden observasjoner fra nye samarbeid og nye enheter gir nye muligheter på Yr.

Værstasjonen «Personal Weather Station», levert av smarte-hjem-selskapet Netatmo, måler ultralokale værdata i sanntid. Eiere av disse stasjonene kan gjøre sine observasjonsdata tilgjengelig i Netatmos værkart, og bidra til en stor datapool som forskere og værentusiaster kan utforske. Forskerne på MET har brukt disse dataene til å analysere og øke kunnskapen om lokale værforholdene.

– Med Personal Weather Station har Netatmo utviklet verdens største værobservasjonssamfunn. Det er spennende å se hvordan ultralokale data, tingenes internett og forskning kan arbeide sammen for å forbedre fremtidens værvarsler. Vi er svært stolte over at statistikken vår kan bidra til å forbedre en offentlig drevet værvarslingstjeneste og påvirke millioner av folk, sier Fred Potter, adm.dir i Netatmo.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.