Boligblokk evakuert etter brann

BRANN: I morgentimene brøt det ut brann i en leilighet på Vear.

BRANN: I morgentimene brøt det ut brann i en leilighet på Vear. Foto:

DEL

Like over klokken 07.00 fikk politiet melding om en brann i en leilighet på Vear. Nødetatene rykket ut til stedet.

Brannen skal være slukket og det er ikke fare for spredning. Beboerne i leiligheten skal ha kommet seg ut av boligen, opplyser politiet.

En kjørt til sykehus for sjekk

Brannen skal ha startet i en lampe i en leilighet som ligger i en boligblokk bak Kiwi på Vear. Alle beboerne ble evakuert og kom seg ut.

EVAKUERT: Boligblokken på Vear ble evakuert etter at brannen startet i en lampe, inne i en av leilighetene.

EVAKUERT: Boligblokken på Vear ble evakuert etter at brannen startet i en lampe, inne i en av leilighetene. Foto:

– Kort tid etter at vi fikk melding om brannen kom det inn en ny melding med beskjed om at brannen var slukket. Ut ifra det vi vet kan det virke som om en lampe har falt og så antent. Det var en eldre dame som bodde i leiligheten som skal ha fått hjelp av naboer. Hun blir nå kjørt til sykehuset for en sjekk, sier operasjonsleder Kristian Johnsrud.

TIL SYKEHUS: Vedkommende som bodde i leiligheten der brannen startet er kjørt til sykehuset for en sjekk.

TIL SYKEHUS: Vedkommende som bodde i leiligheten der brannen startet er kjørt til sykehuset for en sjekk. Foto:


– En sann helt

Vestfold Interkommunale Brannvesen (VIB) opplyser på sin Facebook-side at da de var på vei til brannen fikk de beskjed om at brannen var slukket takket være en snartenkt nabo.

– En stålampe hadde veltet, varmen fra lyspæra antente så gulvteppe. Det er felles brannvarslingsanlegg i bygget som ble utløst av brannen. En i bygget reagerer og agerer da han kjenner røyklukt fra naboleiligheten. Han tar seg inn i leiligheten og finner en eldre beboer på huk over brannen. Får vedkommende ut og slukker så brannen ved å kvele den med et kjøkkenhåndkle og litt vann, sier brannmester Sven Erik Anderssen.

Brannmesteren sier at naboen var en sann helt som etter deres vurdering reddet livet til naboen.

Røyken kan drepe

Videre opplyser brannvesenet om at det er lite som skal til for at det skal gå virkelig galt. For røyken fra en brann dreper, og tre åndedrag kan være nok. De skriver at karbonmonoksid (CO) eller kullos er en luktfri, fargeløs og ikke-irriterende gass som oppstår ved en ufullstendig forbrenning av hydrokarboner og som raskt og effektivt absorberes gjennom lungene. Dermed er det umulig å oppdage om man har blitt eksponert for kullos med mindre man har en CO-detektor installert.

Dersom du sover og blir kullosforgiftet vil du ikke merke noe. Du vil gradvis gå fra sovende til en bevisstløs tilstand. Skulle ikke brannen utløse røykvarslere eller vekke deg på en annen måte vil forgiftningen bli så massiv at du dør, skriver brannvesenet.

Så langt i år har 23 menn og fem kvinner omkommet i branner her til lands. I februar i år omkom en mann i Tønsberg i en brann.

Facebook-siden til VIB kan du finne mer informasjon.


Brannsikkerhet hjemme

Brannvesenet har noen klare oppfordringer til hvordan vi kan sørge for en god brannsikkerhet hjemme:

  • Ha mange nok røykvarslere, helst sammenkoblet piper en piper alle. Minst én i hver etasje.
  • Du skal kunne høre varslerne i alle rom i boligen, også når du sover. Har du utfordringer med hørselen ta kontakt med hørselskontakten/servicesenteret i din kommune.
  • Oppstår det brann er det viktigst å komme seg ut med livet i behold. Ring 110 og la oss ta slukkejobben.

Kilde: Vestfold Interkommunale Brannvesen

Artikkeltags