Gå til sidens hovedinnhold

Vestfold-kort i regjeringskabalen

Artikkelen er over 8 år gammel

TØNSBERG: Flere Vestfold-politikere kan bli viktige kort i Erna Solbergs regjeringskabal.

Anders Anundsen og Per Arne Olsen.

De to Frp-toppene er de første navnene fungerende debattredaktør Lars Døvle Larssen nevner som mulige statsråder.

Anundsen og Olsen

– Anders Anundsen som justis- eller forsvarsminister, og da skal man huske at justisministeren også har ansvaret for beredskap. Per Arne Olsen kan brukes i mange departementer, men med hans bakgrunn kan han også fungere som partiets statssekretær på Statsministerens kontor, sier Døvle Larssen.

– Vidar Helgesen fra Nøtterøy som utviklingsminister, er TBs debattredaktør Lars Døvle-Larssens heteste tips som mulig Høyre-statsråd fra Vestfold.

LES OGSÅ: Olemic Thommessen blir ny stortingspresident

– Men Helgesen, som tidligere har vært statssekretær i UD, har aldri vært folkevalgt eller medlem av partiledelsen.

Utviklingsministeren fungerer i Utenriksdepartementet. Og til posten som utenriksminister vil det nok bli en kandidat med tyngre bakgrunn fra Stortinget og partiet enn Helgesen har.

– Helgesen er kompetent nok, men står neppe først i køen. Posten som utviklingsminister hadde vært midt i blinken for ham. Han kan menneskerettigheter og fredsmekling.

Neppe Flåtten

Debattredaktør Lars Døvle Larssen tror at Svein Flåtten, som er partiets førstekandidat fra Vestfold, neppe blir statsråd eller får andre departementale jobber.

– Han er selvsagt mulig som statsråd i nærings- eller landbruksdepartementet, sier Døvle Larssen, som likevel tror at Jan Tore Sanner står foran ham i den køen.

Han nevner også Larviks Lene Westgaard-Halle som en mulig rådgiver. Hun sitter både i kommunestyret og i fylkestinget.

LES OGSÅ: Anders Tyvand får utjevningsmandatet

Lae som minister

– Og så har vi fylkesmann Erling Lae, da, hvis han gidder å gå til rikspolitikken. Han kan nok være en mulig kandidat som miljøvern- eller kommunalminister, tror TBs debattredaktør.

– Og fra Frp skal vi ikke glemme Finn Egil Holm fra Sande, som i dag er generalsekretær. På den andre siden, Fremskrittspartiet vil trenge en dyktig generalsekretær i tiden som kommer, og en som kan være Siv Jensens høyre hånd, sier Lars Døvle Larssen.

LES OGSÅ: – I dag er jeg er en ekstra glad mann

Her er Vestfold-kortene:

Dag Terje Andersen (56):

Lardølen er født i Frogn i Akershus, og er en av Arbeiderpartiets mest meritterte og erfarne politikere. Andersen sto på Vestfold Arbeiderpartis førsteplass til årets stortingsvalg, og ble valgt inn for sin fjerde periode. Den tidligere skogsarbeideren har vært nærings- og handelsminister, fungerende fiskeriminister, arbeids- og inkluderingsminister – og gjennom den siste stortingsperioden stortingspresident.

Førstkommende onsdag må han gi fra seg ordførerklubba til Høyres Olemic Thommesen, som overtar som stortingspresident. Det betyr at Andersen går tilbake til sin faste plass på vestfoldbenken i Stortinget.

Gjennom sin pressemedarbeider gir Dag Terje Andersen beskjed til Tønsbergs Blad om at han ikke ønsker å svare på noen av spørsmålene vi stiller.

Svein Flåtten (68):

Opprinnelig er Svein Flåtten fra Høyjord, men er bosatt i Sandefjord. Han har tatt 1. avdeling jus ved UiO, som han tok i voksen alder. Samtidig hadde han ulike økonomiske og administrative stillinger i bygge- og anleggsindustrien.

Flåtten eier to mekaniske bedrifter i Stokke, og er styreleder i flere datterselskaper. Han har lang fartstid fra Sandefjord Høyre og bystyret, og har vært innvalgt på Stortinget siden 2001, der han de siste fire årene har vært Høyres fraksjonsleder og næringspolitiske talsmann.

– Hvilken komité ønsker du å sitte i på Stortinget?

– Jeg ønsker å fortsatt jobbe med nærings- og finanspolitikk. Det har alltid opptatt meg.

– Hvilke saker ønsker du å fronte for Vestfold?

– Forenklinger for små- og mellomstore bedrifter, og generell gjennomføring av Høyres program for lavere skatt og arveavgifter.

– Hvilke Høyre- eller Frp-folk ser du for deg i regjering eller sentrale posisjoner?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere.

Morten Stordalen (45):

Bensinstasjonseieren fra Re er en svært erfaren lokalpolitiker, som gjennom varafunksjonen også har opparbeidet seg nærmere 200 dager med ansiennitet på Stortinget.

Siden Ramnes og Våle ble slått sammen til én kommune i 2002 og fram til 2011 var Stordalen varaordfører i Re.

– Hvilken komité ønsker du å bli satt i på Stortinget?

– Jeg forholder meg til det jeg blir satt til, men jeg har tidligere sagt at jeg ønsker meg helsekomiteen. Men der er det trangt, mange vil dit, sier Stordalen.

– Hvilke Vestfold-saker er viktige for deg å fronte på Stortinget?

– Lovfestet rett til pleie- og omsorg, lavere bompengesatser, som helst bør fjernes helt. Og jeg ønsker å forenkle hverdagen for folk flest. Psykiatrien må få en ordentlig satsing. Stadig flere unge får psykiske lidelser.

– Hvilke vestfoldinger fra Frp eller Høyre ser du for deg i regjering eller i sentrale posisjoner i regjeringen?

– Det har jeg ingen kommentar til.

Kårstein Eidem Løvaas (46):

Teie-mannen Kårstein Eidem Løvaas ble valgt inn som annenkandidat på Høyres liste til stortingsvalget i høst. Den kjente radiostemmen fra P4 vokste opp på Sander i Sør-Odal. Han har studert sosialøkonomi ved Lunds universitet i Sverige. På 80-tallet var han politisk aktiv i Unge Høyre. I 2007 ble han valgt inn i Nøtterøy kommunestyre, der han har vært leder for hovedutvalg for oppvekst og kultur. Som pendler til jobben i Oslo var han en sterk kritiker av NSB og Jernbaneverkets evne til å innfri sine forpliktelser overfor kundene.

– Hvilken komité ønsker du deg i det nye Stortinget?

– Det tar jeg med partiledelsen.

– Hvilke saker ønsker du fronte for Vestfold i Stortinget?

– Skole, utdanning, forskning, næring, transport, energi og miljø, kommunesaker eller finans. Alle har stor betydning for Vestfold framover.

– Hvilke Høyre- eller Frp-folk fra Vestfold ser du for deg i regjering eller i sentrale posisjoner framover?

– Regjeringsposisjoner vet jeg ingenting om.

Anders Anundsen (37):

Anders Anundsen fra Stavern ble innvalgt på Stortinget for Frp første gang i 2005, gjenvalgt i 2009 og i år. Fra 1997–2001 var han vararepresentant, og har vært formann i Fremskrittspartiets Ungdom.

I 2008 tok han, ifølge Wikipedia, en master i jus.

I den siste stortingsperioden har Anundsen særlig markert seg som leder av kontroll- og justiskomiteen, og var sentral under de parlamentariske utspørringene etter 22. juli-rapporten (Gjørv-utvalget).

I den nye regjeringen er Anders Anundsen ofte trukket fram som en mulig ny justisminister. Får han den posten, får Anundsen også ansvaret for den sivile beredskapen i Norge.

Valgnatten bekjentgjorde Anundsen at han ville boikotte Tønsbergs Blad. Han mente avisen hadde underslått at Frp hadde bedre sjanser enn meningsmålingene indikerte. I to dager har Tønsbergs Blad ringt, sendt SMS, e-post og meldinger på sosiale medier med henstilling om å svare på spørsmålene. Anundsen har ikke besvart noen av henvendelsene.

Sonja Mandt (53):

Sandefjord-kvinnen Sonja Mandt har 1. avdeling jus som privatist, og tok sykepleierutdannelse på midten av 90-tallet. Fra 1980-1987 jobbet hun som produksjonsarbeider ved Nestlé Findus, og senere som sykepleier ved Larvik sykehus.

I 2005 ble hun innvalgt til Stortinget for Arbeiderpartiet. Hun ble gjenvalgt både i 2009 og i år. Mandt er fylkesleder for Vestfold Arbeiderparti.

– Hvilken komité ønsker du deg i det nye stortinget?

– Nå har jeg sittet åtte år i helsekomiteen, det kunne være fint med noe annet. Arbeids- og sosialkomiteen, for eksempel. Men jeg tar det jeg får, sier Mandt, som også er fast representant i Nordisk Råd, der hun leder kontrollkomiteen.

– Hvilke saker er viktig for deg å fronte for Vestfold?

– Det er viktig å holde trykket på samferdsel, men også samhandlingsreformen.

– Hvilke Høyre- eller Frp-folk fra Vestfold ser du for deg i regjering eller sentrale posisjoner?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere.

Anders Tyvand (33):

Eik-boeren Anders Tyvand ble født i Kragerø, der han også vokste opp. Kom inn på utjevningsmandat for KrF. Tyvand har en master i medievitenskap, og har jobbet som journalist for Vårt Land og Tønsbergs Blad, og har vært politisk rådgiver for KrF på Stortinget. For to år siden ble han valgt inn i bystyret, og er nestleder i hovedutvalg for barn og unge.

– Hvilken komité på Stortinget håper du å havne i?

– Helt ærlig, jeg har tillit til at partigruppen forvalter dette på en god måte, og jeg tar det jeg får. Men jeg har spilt inn at jeg ønsker meg familie- og kulturkomiteen, eller Kirke, utdannings- og forskningskomiteen.

– Hvilke saker er viktig for deg å fronte som Vestfold-representant?

– Jeg er svært opptatt av ideell sektor, at den får stabile rammer, i motsetning til det for eksempel Kirkens Bymisjon i Tønsberg har hatt. Men dette avhenger av hvilken komité jeg havner i.

– Hvilke Høyre- eller Frp-folk fra Vestfold ser du for deg i regjering eller sentrale posisjoner?

– Jeg ønsker ikke å spekulere i det, men det er flinke folk fra Vestfold fra begge partier.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.