I Vestfold er det kun seks–sju matsteder som er med på å kaste mindre mat gjennom appen Too good to go. På landsbasis 200, deriblant flere hoteller. Det er 150.000 forbrukere som bruker den app- og nettbaserte tjenesten, og restematen blir solgt og spist framfor å havne i avfallsdunken.

– Målet er å doble alle tall i år, sier gründer og daglig leder av Too good to go i Norge, Sophia Wiik.

Hun forteller at de 100.000 restemåltidene som er solgt gjennom appen i Norge siden i fjor, tilsvarer cirka 195 tonn CO₂. 

Too good to go-appen fungerer ved at matstedene har et fast antall poser restemat som blir lagt ut ved stengetid til sterkt redusert pris hver dag. Forbrukerne kjøper en Too good to go-pose med mat via smarttelefonen, og henter posen hos forhandleren en gitt tidsperiode etter stenging.

LES OGSÅ: Tar opp kampen mot matsvinn med app (+)

Nøtterø bakeri er fornøyde

Først ut av tilbydere i Vestfold var Nøtterø bakeri & konditori med avdelingene sine i Horten, Tønsberg, og to på Nøtterøy; Teie og Borgheim. Kjeden ble med i høst, etter at Too good to go ble lansert i Norge i februar 2016.

 

– Det blir mindre returvarer og folk kommer smilende inn med appen sin. Det er en veldig hyggelig avslutning på dagen, faktisk. En veldig positiv, fin greie, sier daglig leder Siri Dürendahl ved Nøtterø bakeri i Tønsberg.

Å pakke posene med restemat til kundene som handler via Too good to go tar en ansatt 10–15 minutter daglig, ifølge Dürendahl. Når kunden kommer, er allerede varene betalt via appen.

– De får en pose til 35 kroner med minst fire forskjellige matartikler til minst 100 kroner. Dette er vinn-vinn for alle, forteller Dürendahl.

Stort sett får de hver dag solgt all restematen sin via Too good to go.

I Vestfold tilbyr disse mat i Too good to go

■ Marché i Holmestrand
■ Bare Barista i Tønsberg
■ Nøtterø bakeri & konditori i Horten
■ Nøtterø bakeri & konditori på Teie, Nøtterøy
■ Nøtterø bakeri & konditori i Tønsberg
■ Nøtterø bakeri & konditori på Borgheim, Nøtterøy
■ Kafka i Sandefjord

■ Too good to go er en gratis app for smarttelefoner

Kilde: Too good to go

 

Og ifølge Wiik, rapporterer flere av matstedene som deltar i ordningen at de skaffer seg nye kunder via appen.

– De får inn kunder som ellers ikke ville kommet. Ei hos Baker Hansen i Oslo fortalte meg at de flere ganger hadde fått henvendelser fra kunder som lurte på hva slags type brød eller annet de hadde fått i Too good to go-posen sin, for det ville de kjøpe mer av.

LES OGSÅ: Kjersti With utfordrer bakeriene på matsvinn (+)

Anbefaler flere å prøve

Det går raskt tomt for Too good to go-måltider fordi flere steder fortsatt kaster maten ved stengetid i stedet for å selge det billig til forbrukerne.

– Ville du anbefalt andre matsteder å prøve Too good to go?

– Ja absolutt. Har de fullverdige varer de ikke får solgt, er det helt forferdelig at det skal gå i søpla. Folk har blitt mye mer bevisste på, sier Dürendahl.

Hittil har kun tre–fire personer jobbet på heltid med Too good to go i Norge. En av dem er Haley Barkovitch fra Vestfold, som studerer samfunnsernæring ved høyskolen i Oslo og Akershus.

 

– Hvis det finnes flere i Vestfold som ønsker å bli med i kampen mot matsvinn, er det bare å kontakte oss så får vi dem i gang. Vi kaster enorme mengder mat mens andre går sultne, sier Barkovitch.

– Mer enn et forretningskonsept

Hjernene bak appen har foreløpig ikke brukt penger på markedsføring, men har fått bred mediedekning og bruker sosiale medier aktivt.

– Det meste vi har tjent på servicegebyrene, har gått til å videreutvikle appen og vi har ikke tatt ut lønn, sier Wiik.

Sammen med flere startet ideen og arbeidet med appen da hun jobbet og studerte i Danmark. Deretter flyttet hun tilbake til Norge for å få konseptet i gang her også.

– Dette er mer enn bare et forretningskonsept. Det er en holdningskampanje. Det kastes også veldig mye mat i hjemmene. Å være med å inspirere alle til å kaste mindre mat, det er egentlig hovedmålet vårt, sier Wiik.

Too good to go samarbeider med Matvett AS, som også jobber for å redusere mengden av mat som kastes.

Matsvinn i Norge

■ Årlig kastes det 360.000 tonn mat i Norge som kunne ha vært spist. Forbrukere, butikker, matindustrien og grossistleddet kaster.
■ Forskning viser at forbrukerne står for mesteparten av maten som kastes (217.480 tonn)
■ Hver åttende handlepose du kommer hjem med går i søpla, altså 42,1 kilo mat per. pers. årlig.
■ Både av hensyn til miljø, ressursutnyttelse og økonomi er det viktig å få redusert dette matsvinnet.
■ Matproduksjon, særlig kjøttindustrien, står for hovedandelen av karbonutslipp på verdensbasis. Dette er mer miljøbelastende enn all transport kombinert.

Kilde: Matvett.no, ForMat.no, Too good to go