VESTFOLD: – Det var en teori om at den giftige sukkerarten mannose forårsaket insektsdøden, men dette er feil, mener birøkter og forfatter av «Den store biplanteboken», Roar Ree Kirkevold fra Re.

Tønsbergs Blad har, i likhet med flere andre medier, skrevet om humledød i hopetall under parklind. At det er treets blomsternektar som dreper insektene, er det flere som er uenige i.

Fant ikke gift

Fenomenet humledød under lind har vært kjent i 50 år.

– I sommer var det ekstremt mye. Tusentalls humler kunne ses døde under, sier seniorforsker på insekter ved Norsk institutt for naturforskning (NINA), Frode Ødegaard.

I utlandet er det tidligere forsket på blomsternektar fra enkelte typer lindetrær etter at det i 1990 ble funnet opp til 200 døde humler under hvert tre daglig.

Det giftige sukkeret ble ikke funnet i noe av nektaren. Da halvdøde humler ble plassert på blomster fra samme tre, som garantert inneholdt nektar, kviknet de til og fløy videre i løpet av 15–20 minutter, går det fram i en artikkel fra det utenlandske tidsskriftet for birøkting, Apidologie.

LES OGSÅ: Biene faller som fluer

– Kan ha sultet i hjel

«Det er foreslått at humledøden under lindetrær kan være forårsaket av sult» står det i en av de rapportene fra de tyske forskerne. Kirkevold støtter teorien.

– Spesielt på varme og tørre sommere oppstår dette. Da blomstrer parklind etter at nektarproduksjonen er stengt. Bier, og særlig humler, kjenner blomsterlukten og tror det er mat der. Humlene flyr rundt og leter blant tusenvis av blomster til de slutt går tomme. Da er det «game over» for humla, sier Kirkevold.

Ødegaard forteller at humlene ikke er like flinke som biene til å finne nye nektarkilder når matfatet er tomt.

LES OG SE VIDEO: Skapte kaos i rekkene da han berørte klasen

Uenighet

Kirkevold mener det ikke er noen krise om det er andre forhold ved blomstrende parklind på sensommeren som gjør at humlene dør.

– Det er ingen stor krise. Hvis noen humler da dør fordi de sulter i hjel, har de allerede reprodusert seg. Insektforskere og, ikke minst, birøktere heier på kommuner som planter parklind. Det er en fantastisk god kilde til nektar, sier birøkteren.

Dette er ikke insektforsker Ødegaard enig i.

– Det er likevel et problem at et tre tiltrekker seg så mye humler når det ender opp med at de dør. Hybridsorter kan ha nye egenskaper som insektene ikke er tilpasset, påpeker Ødegaard. (Se faktaboks)

Han mener det er gjort overraskende lite forskning på temaet.

– Det hadde vært interessant å se om disse trærne også tiltrekker seg truede humlearter og humledronninger. Men da kreves det undersøkelser, sier Ødegaard.

LES OG SE VIDEO: Sjekk hvem som flyttet inn i fuglekassa hos Helge!