STOKKE: Døgnrekorden for nedbør i august ved målestasjon Melsom i Stokke ble slått etter høljeregnet natt til tirsdag. Sett over hele året, er dette tredje mest regnfulle døgn siden 1959.

– Forrige rekord fra 1986 var på 70,2 millimeter nedbør i Melsom innen ett døgn i august. Det er kommet 74,2 millimeter dette døgnet. Det er ny rekord for august, sa meteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt til tb.no litt etter klokken 08.30 tirsdag morgen.

Døgnrekorden for nedbør i august i Melsom er altså slått med fire millimeter. En stund så det ut til at også mest regnfulle døgn i Melsom siden målingene startet i 1959 skulle slås med god margin. Slik gikk det ikke, da det viste seg at nedbøren per døgn måles fra klokken 08.00 og ikke fra midnatt.

– Det er noe som henger igjen fra gammelt av fordi det var enklest å måle da, forklarer Moxnes.

– På topp tre siden 1959

– I området Østafjells og på Sørlandet var det absolutt Vestfold som fikk de heftigste bygene i natt. Det var voldsomt, sier Moxnes.

Timene mellom klokken 02.00 og 04.00 i Stokke var desidert verst. Bare på disse to timene bøttet det ned hele 51,4 millimeter regn.

Den nye rekorden utgjør det tredje mest regnfulle døgnet uansett måned siden 1959.
 

BILDESERIE: Se alle bildene fra i natt!

Det meste som er registrert på ett døgn i Melsom siden 1959 er 77,6 millimeter og ble satt i november 1970.

– Det er meldt mer byger utover dagen. Totalt kan det komme 20 – 30 millimeter totalt utover dagen lokalt i Vestfold, sa Moxnes tirsdag morgen.

Store kontraster

Mens Stokke hadde rekordmengder med nedbør, har det knapt dryppet andre steder i Vestfold.

– Det er tilfeldig at alt kom på samme sted. De andre stedene i Vestfold er ikke i nærheten av like mye nedbør som i Stokke. Noen steder har det bare kommet 0,8 millimeter i løpet av hele natten, opplyser meteorologen.

–  I Tønsberg kom det totalt 40,6 millimeter i løpet av natten, opplyser Moxnes.

LES OGSÅ: Fjerner løv og rask fra kummene

Hun forteller at det kraftige lavtrykket «Bertha» tirsdag ligger utenfor Vestlandskysten og pumper nedbør innover landet.

– Dette er restene av den tropiske syklonen som har kommet over Atlanterhavet og traff Norge natt til mandag, forklarer Moxnes.

Lyn og torden hele natten

Til sammen ble det registrert 8.341 lyn i området Grenland og ytre Oslofjord på under ni timer natt til tirsdag og tirsdag morgen, ifølge SINTEF Energi AS og Statnett.

Les mer om lyn- og tordenværet her.

– Lyn- og tordenaktiviteten begynner ofte i midten av mai og øker på utover. Juli og august er ofte de store lynmånedene, med mest i juli, sier Dahlslett.