Gå til sidens hovedinnhold

Her koser Helga seg i sola, intetanende om den livstruende flekken på armen

Artikkelen er over 4 år gammel

Flaks og tilfeldigheter gjorde at klesdesigner Helga Solbakken sjekket føflekken på armen. Det viste seg å være livsfarlig kreft.

Våren 2014. Været blir varmere og Helga Solbakken kler seg lettere. En venninne kommenterer til Helga Solbakken at hun har fått en føflekk bak på overarmen.

– Det var et sted på armen en ikke ser seg selv så ofte. Jeg tenkte at det sikkert ikke var så farlig, men at jeg burde gå og sjekke den. Jeg hadde ingen bråhast, forteller Solbakken, som nå er 48 år.

Det tar cirka en måned til den dagen da hun tilfeldigvis passerer en plakat utenfor apoteket ved gamle Adelsten i Tønsberg. Den tilbyr umiddelbar føflekkscreening på stedet. Helga kommer på at hun skulle sjekket den 3–4 millimeter lille mørke flekken sin og dropper rett inn på impuls. Screeningen tar kun noen minutter.

Får kreftbeskjeden

Rundt ti dager senere blir hun oppringt av ScreenCancer, som har analysert bildene fra apoteket.

– Hun anbefaler meg å sjekke føflekken nærmere, forteller Solbakken.

Det er fellesferie og en lege vil operere bort føflekken for å være på den sikre siden. En arbeidstur til India for å designe nye kjoler, må pent avbestilles etter ordre fra legen. Selv kjenner Solbakken seg i helt vanlig form.

– Jeg kjente ingenting. Hadde ingen smerter og følte meg ikke dårlig. Det er litt uvirkelig å tenke at en flekk på et par millimeter kan være livstruende, forteller Solbakken.

Men en uke etter operasjonen kommer kreftbeskjeden:

– Han brukte ordene malignt melanom. Han anbefalte meg ikke å google dette, men heller stille spørsmålene på sykehuset. Det er jeg glad for, sier 48-åringen.

Flere undersøkelser og samtaler ved ulike sykehus fulgte. I ettertid, er hun litt usikker på om hun helt forsto at det var kreftbeskjeden hun fikk av legen på telefonen. Føflekkreften var av typen overfladisk spredning, og krever nok en operasjon. Denne gangen må også lymfene i armhulen åpnes for å sjekke om det er kreftspredning til lymfene. Heldigvis finner ikke legene mer.

LES OGSÅ: «Det ville være trist hvis jeg skulle bruke de åra jeg har igjen på å tenke at fader, jeg er maks uheldig» (+)

Etterpå kom reaksjonen

– For min del var det først i ettertid at jeg kjente på det. Alt som skjedde da jeg ble sjekket og operert, tok jeg med ganske ro. Det var først da jeg kom til India at det virkelig gikk opp for meg hvor alvorlig det hadde vært, forteller Solbakken.

Designeren er kjent for sine fargesprakende kjoler, men ubevisst produserte hun bare mørk blå og svarte kjoler denne turen. Oppfordringen hennes er klar:

Føflekkreft

■ Norge ligger på verdenstoppen for forekomst av føflekkreft.
■ Føflekkreft oppstår når cellene i en føflekk gjennomgår en forandring som gjør dem til kreftceller.
■ Deles inn i ulike varianter: Føflekkreft med overflatisk spredning, knuteformet føflekkreft og føflekkreft i solutsatte områder på kroppen.
■ Normale og unormale føflekker kan være vanskelig å se forskjell på, men her er noen signaler som kan bety at det er en føflekk med kreft:
– Asymmetriske sammenlignet med de fleste normale føflekker.
– Kantene er typisk uregelmessige og uskarpe.
– Fargesjatteringer fra rødbrunt til sort, ofte med en speilende overflate.
– Måler vanligvis over 6 millimeter i diameter.
– Føflekker som endrer seg, klør, eller blør lett, er spesielt mistenksomme. Er føflekken hevet over hudoverflaten og har asymmetriske forandringer, styrkes mistanken om føflekkreft.
■ Føflekkreft er den kreftformen som øker mest, med cirka 3 – 5 prosent økning i antall nye tilfeller årlig. Det ser imidlertid til at økningen er i ferd med å flate ut.
■ Årlig forekomst i Norge er 21 per 100.000.
■ Rammer også unge mennesker, 25 % er under 40 år. Det vanligste er å utvikle sykdommen når man er 53 år.
■ Har du hud som lblir rød i sola og aldri brun, er sjansen størst for å utvikle føflekkreft. I motsatt fall, er sjansen minst.

Kilde: Norsk folkehelseinstitutt og Boots apotek

Jeg er opptatt av at folk sjekker seg. Det er så lett, men det er så lett å la være også.

Solbakkens kreftceller rakk aldri å komme inn i blodbanen.

– Det er greit å ha venner, partner eller familie så man kan se over hverandre i ny og ne. Der jeg fikk den, er et helt typisk sted man glemmer når man smører seg, sier Solbakken.

Selv synes hun at hun har vært påpasselig med solkrem fra hun var i slutten av 20-årene.

–  Men da jeg var barn, ble vi smurt med Nivea uten solfaktor, minnes 48-åringen.

LES OGSÅ: Madelen (4) hadde ti prosent sjanse for å overleve. Nå kan ikke mamma og pappa få takket sykehuset nok (+)

Tar deg fem minutter

Boots apotek tilbyr drop-in-sjekk der de tar bilder av føflekker med en spesiell lysteknologi og sender de til hudlege hos ScreenCancer for analyse.

– Tidlig diagnose redder liv. Kreftformen utvikler seg raskt, så det å komme i gang med behandling raskt øker sjansen for å bli frisk, sier Kjersti W. Garstad, fagsjef i Boots Apotek.

Solbakken er i dag frisk og kreftfri.

– At man kan sjekke seg med en gang og at det bare tar fem minutter synes jeg er veldig bra. Jeg opplevde det veldig profesjonelt, skryter Solbakken, som nå er mye mer påpasselig med å sjekke føflekkene sine.

Siden 2010 har over 40.000 nordmenn sjekket føflekkene sine på et Boots apotek.

Kommentarer til denne saken