Kanonmåling for Høyre

JUBELMÅLING: Tønsberg-ordfører Petter Berg, Høyres gruppeleder i Stokke Lars Flåtnes og Nøtterøy-ordfører Roar Jonstang har høyrevind i seilene. Foto: Per Gilding

JUBELMÅLING: Tønsberg-ordfører Petter Berg, Høyres gruppeleder i Stokke Lars Flåtnes og Nøtterøy-ordfører Roar Jonstang har høyrevind i seilene. Foto: Per Gilding Foto:

Av og
Artikkelen er over 8 år gammel

TØNSBERG: Det blåser en blå bris over Tønsberg-distriktet.

DEL

Høyrevinden har vokst i styrke, og er nå kraftig nok til å feie Stokke-ordfører Nils Ingar Aabol (Ap) ned fra ordførertronen, skyve Frp ned til nummer to i Tønsberg og befeste Høyres posisjon som det mektigste partiet på Nøtterøy.

Del

– Hvis dette holder til valget har vi definitivt ristet av oss bomeffekten, sier Tønsberg-ordfører Petter Berg, som var Høyres ordførerkandidat under katastrofevalget i 2003, da partiet fikk 12 prosent av stemmene.

LES KOMMENTAR: «Velgerne liker ikke lenger duften av Ap-rosene (nøttlendinger unntatt), og rynker på nesen av de en gang så friske Frp-eplene.

I den ferske meningsmålingen gjort av SMI Analyse for Tønsbergs Blad, går Høyre går frem med mellom seks og ti prosentpoeng i alle de tre kommunene, sammenlignet med valget i 2007. Det er utenfor feilmarginen på 5,5 prosent.

Fornuft og følelser

– Det handler om stabilitet, troverdighet og forutsigbarhet, mener Tønsberg-ordfører Petter Berg, Nøtterøy-ordfører Roar Jonstang og Høyres gruppeleder i Stokke Lars Flåtnes.
I Tønsberg får samarbeidspartiene Høyre, Frp og KrF over 60 prosent oppslutning i målingen.

– Det tar jeg som et uttrykk for tillit, sier Berg, som tror balansen mellom fornuft og følelser har gjort at partiet har skutt fart på målingene.

– Vi har god kontroll på økonomien, og samtidig jobber vi for å utvikle og bevare den historiske identiteten og kjærligheten til byen. Vi politikere skal også jobbe med hjertet. Det tror jeg er viktig, sier Berg.

Aabol truet

Mens Høyre-ordførerne Roar Jonstang og Petter Berg styrker sin posisjon, kan valget i Stokke bli en thriller.

Der fosser Høyre frem med 9,9 prosentpoeng, og ville sammen med Frp trolig kapret 14 av de 29 setene i kommunestyret dersom det var valg i dag. Dermed er sittende ordfører Nils Ingar Aabol (Ap) alvorlig truet. Alliansen bak ham (Ap, SV, Sp og KrF) ville trolig måttet nøye seg med 13 plasser, etter at både Ap og KrF går markant tilbake.

Derfor kan Venstres Kåre Pettersen bli jokeren.
Partiet ville fått en representant nummer to i kommunestyret og havnet på vippen hvis det var valg nå, og kunne dermed solgt sin støtte dyrt til enten Aps eller Høyres ordførerkandidat. Pettersen er også Venstres gruppeleder i fylkestinget, og der samarbeider partiet med høyresiden.

Ordfører Nils Ingar Aabols første reaksjon på målingen, er at han ikke er overrasket over Høyres framgang.

– Den henger sammen med det som skjer på nasjonalt nivå. Nå må vi jobbe dag for dag i ett år. Vi må skjerpe oss, sier Aabol.

Frp stuper ikke

Målingen ble tatt opp samtidig som det ble kjent at politiet har innledet etterforskning mot Frp-politikerne Per Arne Olsen og Bent Moldvær.

Partiet ligger an til å tape mandater i alle tre kommuner, og er ikke lenger størst i noen av dem.

Men Frp ville likevel ikke gå på noe katastrofevalg hvis lokalbefolkningen gikk til urnene i dag. Dessuten ligger Frp an til å bli del av et styrende flertall i alle de tre kommunene fordi høyresiden samlet går frem.

Venstresiden ned

Det samme kan ikke sies om venstresiden, som sett under ett taper terreng i alle tre kommuner. Men variasjonene er store.

Ap har fremgang på Nøtterøy, tilbakegang i Tønsberg og Stokke. Og mens Felleslista Rødt/SV på Nøtterøy ligger an til å få redusert kommunestyregruppen fra fem til tre representanter, ser det ut til at et fjerde mandat er innen rekkevidde for SV i Tønsberg.

Sp ut i Tønsberg

Også for det tredje regjeringspartiet er dagens måling trist lesning. Senterpartiet ligger an til å ryke ut av bystyret i Tønsberg og har ikke målbar oppslutning på Nøtterøy.

Verdt å merke seg er også bomlistenes fremgang. De ville faktisk få et kommunestyresete ekstra både i Tønsberg og på Nøtterøy hvis det var valg i dag. Det er et tydelig tegn på at det fremdeles er sprengkraft i vei- og bomsaken.

Om den snur opp ned på det lokale politiske landskapet, slik som ved 2003-valget, gjenstår å se.

Artikkeltags