Vigrid bruker Borrehaugene

ÅSATRU: - Jeg vil bruke kongehaugene på Borre til hovedsted for seremoniene våre, sier Tore W. Tvedt, leder av Vigrid. Foto: Trude Brænne Larssen

ÅSATRU: - Jeg vil bruke kongehaugene på Borre til hovedsted for seremoniene våre, sier Tore W. Tvedt, leder av Vigrid. Foto: Trude Brænne Larssen Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

BORRE: Nynazisten Tore W. Tvedt i Vigrid tar Borrehaugene i bruk til seremonier og dyrking av Odin.

DEL

Søndag formiddag var Tore Tvedt i Borreparken, sammen med en håndfull av sine tilhengere fra Vigrid.

– Du kan snakke med meg og gjerne ta bilde, men du får ikke ta bilde av de andre, sa han da Gjengangeren tok kontakt.

Formålet med besøket var å gjennomføre norrøne, religiøse seremonier. Tore Tvedt bekjenner seg til Odin, Tor og Frøya som sine guder.

– En av de unge damene her er blitt initiert til «skiri», det vil si en dåpsseremoni. En annen ble viet til «volve», og en ung mann ble viet til «gode» - det vil si henholdsvis en kvinnelig og en mannlig prest, forklarer Tvedt.

LES OGSÅ: Vil på lista med pyramidene og den kinesiske mur

– Flotteste stedet i Skandinavia

– Hvorfor gjør dere det her, ved Borrehaugene?

– Fordi dette er haugene som er omtalt i Heimskringla, og stedet der kongeætten kom i land. Dette er det flotteste stedet i hele Skandinavia. Hittil i sommer har jeg avholdt tre eller fire seremonier her. Tanken er at Borre skal bli vårt hovedsted for seremonier i framtiden.

Tvedt vet ikke helt hvor mange seremonier det kan bli snakk om å avholde i framtiden.

– Håpet mitt er at de nye som nå er innviet til volver og goder kan overta, og holde seremonier på egen hånd, slik at det blir et Vigrid etter meg, sier han. – Hvis vi får til to seremonier til i løpet av sommersesongen i år, er jeg godt fornøyd med det.

LES OGSÅ: Vigrid-dåp på Slottsfjellet

650 seremonier

– Hvor mange mennesker er det du har innviet på ulike måter?

– Vi fører ikke noen logg over det, men siden Vigrid startet har vi holdt noe over 650 seremonier for 450 til 500 mennesker. Noen er med på flere, forklarer Tvedt.

Organisasjonen Vigrid beskriver seg selv som et etnisk/religiøst fellesskap som vil utvikle et nordisk samfunn basert på nordisk religion og nordiske verdi- og kulturnormer. De hevder selv at de ikke holder politiske møter, men tar på sine egne hjemmesider til orde for å starte et nytt politisk parti, basert på ideene til Nasjonal Samling. Vidkun Quisling og Adolf Hitler framholdes som sin tids store helter.

 

Tanken er at Borre skal bli vårt hovedsted for seremonier i framtiden

Tore Tvedt 

– Internasjonal, nordisk rasist

Tore Tvedt er også en av svært få som er dømt etter rasismeparagrafen, etter et utspill i VG for noen år siden, der han omtalte jøder som « ... ikke mennesker, men parasitter som skal renskes ut.»

Høyesterett ila ham en straff på 45 dagers betinget fengsel for disse uttalelsene.

LES OGSÅ: Tore Tvedt dømt for jødehets

– Men det er ikke riktig at vi er rasister, sier Tvedt. – Det er en medieskapt myte. Hadde du presentert meg for en ektemann som var neger, ville ikke det vært et problem for meg. Det er når innvandrerne kommer og overtar landet vårt at vi har et problem. Jeg ser på det som etnisk rensing. Et folkemord, sier mannen som for ikke lenge siden erklærte at han nektet å ta avstand fra Anders Behring Breivik, da han ble innkalt som vitne av forsvarerne i 22. juli-rettssaken.

– Du deler synspunkter med Anders Behring Breivik, altså?

– Ja, selvfølgelig! Jeg er ikke nasjonalist, som pressen påstår. Jeg er internasjonal, nordisk rasist.

Tror ingen kan nekte dem

– Skjønner du at det provoserer?

– Nei, det fatter jeg ikke. At du ikke lar deg provosere av massevoldtektene som foregår i Oslo, forstår jeg heller ikke. Dere har laget en krig!

– Har vi?

– Ja. Du også. Du jobber selv for et folkemordregime, og er dermed med på det.

Vigrid-lederen mener at bare etniske nordmenn har rett til å være i landet.

– Gjennom hevd og ætterett, sier han.

– Har dere spurt om tillatelse til å avholde seremonier her?

– Nei, men jeg kan vanskelig se at noen kan nekte oss det. Dette er et offentlig sted, og vi rydder alltid opp etter oss. Ingen kan se at vi har vært her, sier Vigrid-lederen.

– Tror du at du er velkommen?

– Ja, det tror jeg. Som bærer av gammel nordisk kultur og religion er jeg overbevist om at alle ekte nordmenn som bryr seg om landet sitt, ønsker meg velkommen hit, sier Tore Tvedt.

– Vigrid er ikke velkomne

Ordfører Børre Jacobsen håper Tore Tvedt og Vigrid vil holde seg unna Borreparken i framtiden.

– Jeg tar avstand fra absolutt alt Tvedt sier og står for, bortsett fra én ting, sier Børre Jacobsen innledningsvis.

– Og det er ...?

– At dette er et fantastisk sted. Det er vi enige om, men der slutter det også.

– Ikke velkomne

Å hindre Vigrid i å bruke området er til gjengjeld ikke så lett.

– Vi har svært få hjemler som hindrer folk i å besøke nasjonalparken. Det eneste kriteriet er at man ikke må være til sjenanse. Jeg tviler på at Vigrid har søkt på forhånd om å holde sine arrangementer her. Det burde de gjøre.

– Ville de fått lov, dersom de hadde gjort det?

– Det vet jeg ikke. Det må fylkeskommunen svare på. Men hvis de planlegger å bruke stedet fast, er det naturlig at de spør grunneier om det på forhånd. I dette tilfellet er det som sagt fylkeskommunen.

– Tore Tvedt sier at han tror Vigrid er velkomne her. Er de det?

– Vigrid er ikke velkomne her. Det er et miljø vi ikke ønsker å ha i vårt distrikt, slår ordfører Jacobsen fast.

Artikkeltags