Gå til sidens hovedinnhold

Vil ha psykisk helse inn i skolen

Artikkelen er over 10 år gammel

TØNSBERG: Barn og unge lærer å trene kroppen i gymtimene. Hvorfor har ikke skolen et fag der barna får trent følelser og tanker?

– Barn trenger å lære seg hvordan tanker og følelser kan styres og håndteres, sier sosiolog og forfatter Audhild Hjellup Lønne fra Tjøme.

Del på Facebook

Hun har satt seg som mål å få psykisk helse inn som et fag i skolen.


Audhild Hjellup Lønne har jobbet mange år i psykiatrien i Vestfold, og har selv vært pårørende i psykiatrien i 35 år. Dermed har hun erfart hvor viktig det er å spre kunnskap om psykiske lidelser og om hvordan det er å leve med det.

Barn vil snakke

I arbeidet med å skrive en bok for voksne om temaet, møtte hun mange barn som var pårørende. Mange av barna ønsket å snakke om det som var vanskelig, men de opplevde at voksne ikke kom dem i møte.

– Når barn ser ting de ikke forstår og hvis de ikke har voksne å snakke med, utvikler barna sine egne forklaringer. Barn skal slippe å ta ansvar og føle skyld og skam, sier Hjellup Lønne.

Tre bøker om og for barn

Nå har hun skrevet tre bøker om og for barn som lever med foreldre eller andre pårørende som sliter med depresjon, rus eller vold.

I boken om depresjon møter leserne Jenny på 11 år som har en mamma som er deprimert. Det forklares hva en depresjon er og hvordan den kan behandles.
Deretter beskriver forfatteren hvordan Jenny fikk hjelp.


Siste del handler om hvor barn kan søke hjelp og til slutt følger innspill til diskusjon, øvelser og gode råd.

Alle bøkene er bygget opp slik og er beregnet på barn fra ti år. Bøkene skal også gi god innsikt for voksne.

Barnevernspedagog Vigdis Hegg har privatpraksis der hun møter barn som sliter med slike ting. Hun mener et fag om psykisk helse i skolen er på sin plass.

– I dag er det for vilkårlig hva barn lærer, sier Hegg.

– Et mulig prosjekt

– Det er viktig å lage en kultur i skolen for å snakke om ting som er tabu eller vanskelig, for stillhet er skadelig. Men det må være i riktig setting og aldersgruppe, sier Kathrine Ebbesen Rør, Høyre-politiker og saksordfører for kvalitet i skole og barnehage i Tønsberg.

Hun vil ta det opp i utvalg for barn og unge.


– Det er en god idé å sette dette på dagsorden for lærere og foreldre. Kanskje skal vi invitere forfatteren til å snakke om dette. Kanskje kan man starte et prosjekt for ungdomsskoleelever, sier Ebbesen Rør.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.