– Vi håper å få med så mange som mulig på tirsdag, sier rektor Per T. Eitrem ved Færder videregående skole.
Elevrådet ved skolen arrangerer, som mange andre skoler, en årlig innsamlingsaksjon. Mange skoler bidrar til Operasjon Dagsverk eller lignende organisasjoner. Færder vgs. har valgt å satse på sitt eget prosjekt: Slottsfjellet barnehjem og ressurssenter på Sri Lanka.
Skolen har støttet barnehjemmet i flere år. Det ble opprettet etter et lokalt initiativ etter tsunamiødeleggelsene i 2004.

Trenger næringslivet

En av de lokale næringslivsledere som allerede har tatt inn dagarbeiderne, er daglig leder Gunnar Gjermundsen i Gjermundsen Auto. Han har vært involvert i prosjektet på Sri Lanka i flere år gjennom Mukilvannan Navaratnam, prosjektets initiativtaker.
– Vi har hatt et langt samarbeid med Slottsfjellet barnehjem, sier Gjermundsen.
Hossein Rejaie, Hassan Ahmadi og Aref Mirzai går på linja for teknikk og industriell produksjon, den tidligere «mekken». Arbeidet på bilverksted burde passe dem godt.
– Vi er midt inne i dekksesongen, så det blir nok en del dekkskift på dem, smiler Gjermundsen.
De tre ungdommene jobber mer enn gjerne gratis en dag for en god sak, og oppfordrer også andre bedrifter til å gi elever arbeid.
– I vår kultur lærer vi at det er bra å hjelpe andre. Hvis ett individ i samfunnet har det vondt, har hele samfunnet det vondt, sier Ahmadi.

Elevstyrt

I forbindelse med innsamlingen har skolen arrangert temadag for elevene. Leder for aksjonen ved skolens avdeling på Teie, Taran Gaasholdt Smidsrød, forteller at de laget til lunsj for alle elevene på skolen.
– Vi lagde mat med lokale, særegne ingredienser som er typiske for Sri Lanka, sier hun.
Elevene på skolen setter pris på å få vite mer om den lokale kulturen, skal vi tro Smidsrød.
– Det var veldig populært, sier hun.
Rektor håper så mange som mulig av skolens elever deltar, og samler inn minimum 300 kroner hver.
– Sist vi hadde innsamling samlet vi inn 60 000 kroner. Elevene som ikke er med, får et undervisningsopplegg på skolen om internasjonal solidaritet.