Gå til sidens hovedinnhold

Nytt vikingeventyr

Artikkelen er over 1 år gammel

Nå strekkes kjølen for nok et vikingskip på Lindahlplan, eller Vikingodden, som det helst skal hete i markedsføringsøyemed. Denne gangen er det Gokstadskipet som skal gjenskapes etter autentiske håndverksmetoder.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I fem år fremover skal det hugges bord, smis nagler, sys seil, tjæres og lages tauverk, og folk flest er hjertelig velkomne til å delta i arbeidet eller bare støtte det med penger. Arbeidet fordeles mellom Tønsberg og Sandefjord, der det opprinnelige skipet jo hører hjemme, og vi håper rekonstruksjonen av vårt andre velbevarte vikingskip møter den samme entusiasmen i begge byene.

Å bygge en mest mulig tro kopi også av Gokstadskipet er viktig av flere grunner. For det første er det opprinnelige skipet, utstilt på Bygdøy, i faretruende dårlig forfatning. Kopien som nå skal skapes, kan dermed langt på vei kalles en slags sikkerhetskopi. Samtidig har det kulturhistorisk betydning at vi fortsetter å utvide vårt kjennskap til vikingenes skipshåndverk og sjømannskap. Gokstadskipet var forskjellig fra Osebergskipet og hadde trolig andre funksjoner. Det gjør det verdifullt å vite mer også om hvordan dette skipet ble bygget og seilt.

For det tredje er det knapt noe som kan formidle vikingtidens historie på en så levende måte som å kunne ro eller seile med et autentisk bygget vikingskip. Både i skoleundervisning og som turistattraksjon byr skipsmiljøet på Vikingodden på opplevelser i verdensklasse. Viljen til å ta vare på vår vikingarv får et nytt symbol, og det bør også styrke vår søknad om å komme med på UNESCOs verdensarvliste.

Kommentarer til denne saken