Gå til sidens hovedinnhold

– De skrek «vi skal ta'n»

Artikkelen er over 4 år gammel

Aktor mener lederen av Odins soldater Steffen Andre Larsen bør dømmes til fem måneders fengsel for å ha slått en mann i ansiktet med et bilverktøy. Larsen erkjenner ikke straffeskyld, og sier han forsvarte seg.

NØTTERØY: Offeret fikk hjernerystelse, brudd i kjeven og et kutt bak øret som ble lukket med to sting.

Aktor Cecilie Reinskau Svorstøl ba i sitt sluttinnlegg i Tønsberg tingrett om at Larsen dømmes til ubetinget fengsel i fem måneder.

– Retten må kunne legge til grunn at tiltalte slo til fornærmede med en lang hard gjenstand denne kvelden, sa Reinskau Svorstøl.

– Dette har stort skadepotensial.

– Ikke nødverge

Hun mener Larsen ikke har handlet i nødverge.

– Handlingen har ikke skjedd under noe angrep. Det er ingenting som tyder på at han var utsatt for et aktuelt angrep fra fornærmede da han slo. Det dreier seg muligens om en forventning om et angrep, men en slik mulig risikosituasjon, som han hadde all mulighet til å trekke seg unna, kan ikke berettige et slag med en hard gjenstand etter nødvergebestemmelsen, sier hun.

Larsens forsvarer Jon Anders Hasle ba om at klienten hans frifinnes, subsidiært at straffen blir redusert fordi han handlet i berettiget harme.

Dommen vil bli forkynt for Larsen mandag 16. januar.

Tilbake som leder

Larsen trakk seg for noen uker siden som leder av selvjustisgruppen Odins soldater, men er nå tilbake som leder. 19 desember overtok Jan Tellef Aanonsen fra Arendal ledervervet, men han trakk seg raskt, så nå har Larsen tatt på seg vervet igjen.

LES OGSÅ: Også den nye lederen av «Odins soldater» trekker seg

Larsen fortalte at han igjen har tatt over ledervervet i en pause i rettssaken.

Nå blir jeg sittende til vi finner en ny, seriøs leder, sier Larsen.

Han sier gruppa består av mellom 50 og 100 medlemmer, og har mellom 5 og 10 medlemmer i Vestfold. Gruppa har et landsstyre og fylkesledere.

– Planen er å ekspandere så mye som mulig. I tillegg til å patruljere har vi lyst til å vinkle oss inn på andre ting, som å hjelpe vanskeligstilt ungdom og bostedsløse, sier han.

De skulle banke folk

I retten fortalte Larsen om festen som foregikk i leiligheten han delte med flere andre da han kom hjem på kvelden før hendelsen skjedde. Dette var 19. august i fjor på Nøtterøy. Da han kom hjem, var festen godt i gang, og gjestene var fulle.

– De lekeslåss hele tida, og skrøt av at de skulle på byen og banke folk, sa Larsen.

Larsen sier han da forsøkte å avslutte festen, og ba gjestene om å gå. Han sier to personer var svært misfornøyd med å måtte forlate leiligheten.

– Falt da han sparket i bilen

– Så hører jeg at det smeller i bilen til kjæresten min, og ser at de tar løpefart og sparker i bilen. Men det var dugg på ruta og glatt, så en av dem falt da han sparket, sier han.

– Han falt langflat ned bak bilen.

Så sier han at de truet ham.

– De skrek «vi skal ta'n».

LES OGSÅ: Lederen av Odins soldater tiltalt for å ha slått mann (23) så han brakk kjeven

Larsen gikk senere ut i garasjen for å hente en stol.

– Jeg valgte å gå opp i ansiktet til (offeret) og hørte kompisen hans begynne å bevege seg bak meg. Jeg tenkte at jeg ikke vil bli banket av to personer, så jeg slo han ene løst med en skralle og sa han måtte komme seg av gårde. Så snudde jeg meg mot kameraten hans, og slo i lufta mot ham.

Skralla, et bilverktøy, tok han med seg fra garasjen.

– Jeg tenkte at jeg måtte ha noe å forsvare meg med når to personer skulle ta meg. Det var derfor jeg tok med skralla, sa han i retten.

– Det er to personer, og de kan gjøre mye skade. Jeg er blitt banket av to personer før, og det er vondt.

Etter episoden gikk offeret og kameraten fra leiligheten, og Larsen gikk opp i leiligheten. Han fortalte til kjæresten hva som hadde skjedd og at offeret og kameraten hadde sparket i bilen hennes. Da ringte hun politiet, som kom til leiligheten etter noen minutter.

Larsen er tidligere dømt for en rekke forhold, deriblant ran, tyveri, narkotikasmugling, å ha båret kniv på offentlig sted, ulovlig bæring av skytevåpen på offentlig sted (luftpistol), ruskjøring, trusler mot politiet, og for å ha mottatt en stjålet politiuniform.

LES OGSÅ: Odins soldater-leder: – Vi følger politiets påbud

Nekter å ha truet

Offeret innrømmer at han slo i bilen en gang, men ikke at han sparket. Han nekter for å ha sagt «vi skal ta'n», og sier han tror han ble slått med en golfkølle.

– Jeg er rimelig sikker på at det var en golfkølle. Det ble holdt med to hender, sa han i retten.

– Hva skjedde etterpå?, spurte aktor Cecilie Reinskau Svorstøl.

– Jeg raste rett ned på trappa. Så våknet jeg og så at han jagde kameraten min ut av hagen. Da løp jeg gjennom hekken og kom meg av gårde, sa han.

Også kameraten forklarte i retten at han trodde det var en golfkølle som ble brukt.

Offeret forklarte at han og kameraten senere tok bussen til byen, og senere ble han kjørt til legevakten. Der ble såret sydd, og det ble konstatert hjernerystelse.

Uken etter ble det tatt røntgenbilder av kjeven hans og konstatert et lukket brudd. Han sier han måtte spise suppe i tre uker etter bruddet.

LES OGSÅ: To i Odins soldater dømt for våpentrusler og narkotika – nå skal de gjøre gatene tryggere

Kommentarer til denne saken