For litt siden kom jeg over en gammel serie på NRK med Tramteatret. Serien heter «Serum Serum», og tar for seg dette med å prate sant.

Jentene Ragna Rekkverk, Frida Frosk og Sandra Salamander vil så gjerne bli med i Pelle Parafins Bøljeband, og ved en ren tilfeldighet (tror jeg, jeg prøver ikke å juge) finner de opp et stoff som de kan spraye i ansiktet på folk, og vips, så snakker de rett fra levra, uten filter.

Jeg tenkte med meg selv. Hvordan hadde verden vært dersom vi alltid sa sannheten? Det kunne nok blitt litt i overkant brutalt for både deg og meg. Eller?

Det morsomste å tenke over er hvor mye jeg juger for meg selv. Jeg vil jo ikke røpe akkurat om hva, men det kan jo være at jeg skryter litt av meg selv for ikke å ha spist så mye godteri denne uka.

Ja, særlig.

Eller når jeg blir bedt av samboeren min om å kjøpe med en spesiell vare fra butikken, og når jeg kommer hjem igjen, spør hun; Husket du det jeg ba deg om? Jeg svarer; De var tomme for dette, og jeg orket ikke å dra på en annen butikk. Eller når hun spør på melding om jeg har husket å henge opp det som ligger ferdig vasket i vaskemaskinen; Jepp, skriver jeg kort, og løper opp å henger det opp «to minutter» før hun kommer hjem.

Alkohol kan jo som kjent også hjelpe på ærligheten, men blir man for full blir det fort til at man lyver, igjen.

– Jeg sier ikke dette til deg bare fordi jeg har drekki, altså, men du er jævlig ålreit.

Og er man er politiker er jo fallhøyden enda mer brutal enn for «mannen i gata», når det gjelder løgner/hvite løgner. Det er det jo en rekke eksempler på.

Psykolog og løgnforsker Robert Feldman hevder at folk flest lyver en til to ganger daglig i samtaler som varer mer enn fire–fem minutter. Han ble overrasket selv da forskningen hans avslørte hvor mye plass løgnen tar i hverdagslivet, står det å lese i en artikkel fra kk.no

– Da jeg startet undersøkelsene mine, trodde jeg løgner var sjeldne, noe uvanlig som bare unntaksvis dukket opp i dagliglivet. Da jeg oppdaget hvor ofte løgner blir brukt i dagligdagse samtaler, og at for eksempel to mennesker som er i ferd med å bli kjent i gjennomsnitt lyver tre ganger i løpet av ti minutter, ble jeg sjokkert, forteller han.

Så hvor ofte juger du? Og hvorfor? Ufrivillig? Fordi du tror du har rett? Eller hvite løgner, kanskje?

– Har du klipt deg? Næmmen så fin du ble(!)

I den genierklærte serien «Seinfeld» er temaet løgn en gjenganger. Og ifølge Seinfelds bestevenn George er det ikke en løgn, dersom DU tror på det. Eller som Jerry Seinfeld selv spør; Hvor lenge ville en «blind date» vare, dersom begge partene er helt ærlige når det kommer til førsteinntrykket. Ofte hadde det blitt en kort date, vil jeg tro.

Og hvordan gikk det så for jentene som ville spille i Pelle Parafins Bøljeband. Det kan jeg ikke røpe. (Oi, jeg jugde visst litt her i avisa, for jeg kan jo egentlig det, selvfølgelig.) Du finner i hvert fall svaret i NRK-arkivet på en TV eller datamaskin nær deg.

Til slutt skal jeg si deg noe. Neste gang jeg treffer deg, skal jeg fortelle deg akkurat hva jeg tenker om deg. Dønn ærlig. Jeg skal også fortelle deg at jeg aldri mer skal juge.

Det er helt sant!