Solen skinner på både kopien av Osebergskipet og Ole Harald Flåten.

– Vi håper været spiller på lag under festivalen, sier prosjektleder Ole Harald Flåten i Tønsberg vikingfestival og smiler bredt.

Fra 6. til 9. august blir det vikingfest i byen.

Tidsmaskin

Nok en gang er det på tide med en tur i tidsmaskinen, nærmere bestemt 1200 år tilbake i tid. Osebergskipet ble bygget i 820, og kopien av det berømte vikingskipet (Saga Oseberg) ligger til kai ved Brygga, sammen med flere vikingskip.

Men litt annerledes blir festivalen i år på grunn av smittevernhensyn.

– Det blir marked på vikingodden. Lek, moro og foredrag på Støperiet. Samt foredrag på Slottsfjellmuseet og historisk byvandring, nevner Flåten. Alt er gratis, legger han til.

– Men folk må holde seg på en «sverdlengdes» avstand, altså en meter, sier Flåten.

Påmelding kan være lurt

Skal du besøke festivalen kan det være smart å melde seg på arrangementene på forhånd på vikingsaga.no.

– Det gjøres på vår nettside. Det er lurt å melde seg på forhånd, slik at man faktisk får plass på arrangementene, sier han.

Selve markedet blir på Lindahlplan (vikingodden). Det blir noen færre markedstelt fordi de utenlandske ikke kommer i år. Flåten understreker at de har både vakthold (av vikinger og speidere) og rikelig med Antibac – for å gjøre det trygt for publikum. I tillegg blir det «enveiskjøring» på markedsplassen.

– Da blir det mindre «klabb» og «babb», illustrerer han.

Har tilpasset seg

Det var aldri tema at de skulle avlyse festivalen.

– Vi er stolte av å kunne arrangere festival i år. Jeg tror dette blir kjempebra. Festivalen arrangeres en måned tidligere enn vanlig, og vi har tett dialog med kommunen og kommuneoverlegen. Vi har tilpasset oss situasjonen, og derfor omgjort litt fra tidligere år. Men vi har aldri tenkt tanken på ikke å gjennomføre festivalen.

– Åpningskonserten torsdag (6.8) med musikerne i Folket Bortafor Nordavinden gleder jeg meg veldig til. Den skal holdes her i «Saga Oseberg», sier han.

To ulike tidsaldre på få meter

Samme helg blir også Tønsberg Båtrace arrangert ved Brygga. Også den med restriksjoner.

– Vi har laget et tidsskille ved gangbrua. Det blir år 820 på «vår» side, men fortsatt 2020 på den andre siden. Dette blir spennende, og vi skal ta hensyn til hverandre, sier Flåten, som også kan røpe at noe av innholdet streames live på nettsiden deres.