Oljeutslippet på Kilen: – Det ser lovende ut

BEFARING: Varabrannsjef Einar Flogeland og Lene Berge fra Fylkesmannen.

BEFARING: Varabrannsjef Einar Flogeland og Lene Berge fra Fylkesmannen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Torsdag var Lene Berge, fra Fylkesmannen, og varabrannsjef Einar Flogeland på befaring i Presterødkilen.

DEL

Oljesølet på Kilen:– Jeg vil gå så langt som å si at det er veldig lite blueshine i Vellebekken fra brua ved rundkjøringen og sørover, ut mot fjorden og naturreservatet. Vi besluttet at vi skal fortsette å åpne og lukke lensen ytterst i henhold til tidevannet i to døgn til, samt opprettholde sikringslensene som står tvers over Velebekken på flere steder, sier varabrannsjef Einar Flogeland.

Berge er enig:

– Det er overraskende lite blueshine å se i Vellebekken og i utløpet til naturreservatet, det er veldig positivt, sier Lene Berge, fungerende fagsjef forurensing og forvaltningsansvarlig Presterødkilen naturreservat hos Fylkesmannen i Vestfold.

Usikkert hva konsekvensene blir 

Reservatet begynner å fylle seg opp med fugl igjen.

– Det er viktig å presisere at om det ser bra ut nå, vet vi ikke noe om konsekvensene på lang sikt. All forurensning er ikke synlig med det blotte øye, sier Berge.

Et overvåkingsprogram, som Fylkesmannen jobber med å etablere vil, ifølge Berge, gi svar. Programmet vil bestå av blant annet regelmessige vann- og sedimentprøver.

– Om to dager gjennomføres en ny befaring, og vi gjør nye vurderinger av tiltakene som er iverksatt for å begrense skadene etter den akutte forurensningen, sier Berge.

LES MER: Akutt forurensning ved Kilen – flere fugler er døde, våtmarksområdet er berørt

Beredskap hele natten

Kommunens tekniske vakt og sugebil var parate i hele natt, for å forsikre seg om at barrierene rundt Kilen var sterke nok.

– Det var viktig å hindre at regnet kom i kontakt med forurensningen, sier kommunaldirektør Jan R. Eide.

Videre jobber kommunen med tiltak i overvannsrørene av betong i Malergaten som leder ut i Vellebekken. Utløpet til bekken er stengt.

– Kommunen har bestilt et firma til å tre en glassfiberstrømpe inne i den aktuelle overvannsledningen som er infisert av olje, etter at dette er gjort kommer ikke regnvann i kontakt med forurensningen i rørsystemet. Det planlagte tiltaket har tilslutning fra Fylkesmannen, sier Eide.

LES OGSÅ: Hold naturreservatene våre oljefrie!

Artikkeltags