Telemark drømmer om bærekraftig vinter-OL i Sør-Norge

Planene for et OL i Telemark 2026 ble presentert på Gaustatoppen tirsdag. Fra venstre: Veslemøy Wåle (Notodden Høyre), Jonny Pettersen (Notodden Idrettsråd) og Tarjei Gjelstad (ordfører i Kviteseid).

Planene for et OL i Telemark 2026 ble presentert på Gaustatoppen tirsdag. Fra venstre: Veslemøy Wåle (Notodden Høyre), Jonny Pettersen (Notodden Idrettsråd) og Tarjei Gjelstad (ordfører i Kviteseid). Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Telemark vil tilbake til vintersportens røtter og inviterer Vestfold og Buskerud med på å skape OL-fest i 2026.

DEL

Tirsdag ettermiddag presenterte fylket sine OL-planer på spektakulære Gaustatoppen. Arven etter Sondre Norheim, «skisportens far», bør fortsette i Telemark, mente initiativtakerne.

– Vi har en stolt tradisjon. Vi vil ta OL tilbake til folket. Det er idrettsgleden og idrettsfesten, slik vi så på Lillehammer (OL i 1994), vi ønsker, sa Veslemøy Wåle fra Notodden Høyre.

LES OGSÅ: NRK: Vestfold aktuell for OL-søknad

Enkelt og billig

Sentralt i Telemarks OL-planer er en ambisjon om at vinterlekene skal kunne arrangeres bærekraftig og billigere enn dagens olympiske leker. Kjerneområdet skal etter planen være Notodden og Rjukan, men fylket ønsker å invitere med Vestfold og Buskerud på idrettsfesten.

– Vi har ikke plassert et eneste anlegg ennå, med vitende vilje. Vi vil invitere hele regionen. Og vi kan også være villige til å tenke større. På halvannen times avstand fra Notodden når du Oslo, og da når du også 1,5 millioner mennesker, sa Jonny Pettersen, en av de lokale initiativtakerne, som representerer Notodden idrettsråd.

LES OGSÅ: – Kult at de tenker stort, akkurat som vi gjør

– Vi skal være alternativet til et gigantarrangement. Og det skal vi klare med bærekraftig teknologi og enkle løsninger. Vi skal skape et nært, ekte, raust og bærekraftig OL, lovet Pettersen videre.

Milliardprosjekt

Telemark er enn så lenge tidlig i prosessen med å utarbeide en OL-søknad. Først må man gjennom en mulighetsstudie, og etter det er veien fortsatt lang mot et mesterskap på norsk snø i 2026.

– Vi har bevisst startet med blanke ark. Vi ønsket ikke å utfordre folk med et prosjekt som ville sende folk ned i skyttergravene, men invitere dem med, sa Geir Berge Nordtveit, leder i Telemark Idrettskrets.

Spørsmål om pris og finansiering dukket selvsagt opp på pressekonferansen.

– Vi har ikke regnet på det, men for Oslo (2022-søknaden) ville det vært snakk om en pris på rundt 22 milliarder kroner når du har regnet inn inntektene. I tillegg har det vært signalisert at IOC vil ta 10 milliarder. Da begynner det å komme ned mot summen som Lillehammer-OL kostet, sa Pettersen og fortsatte:

– Vi regner med å finansiere et OL gjennom statsstøtte, det er vi helt avhengige av. Samtidig vil det være private investorer inne i bildet.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken